Julkaistu: 24.8.2004

Maaseudun ja elintarviketurvallisuuden tilastot - maataloustilastoinnin uusi haaste

Maatalous on ollut suurten rakennemuutosten kohteena, ja lähitulevaisuudessa CAP-tukijärjestelmän uudistuksen myötä elinkeinon toimintaympäristö muuttuu edelleen. Tämä tuo maataloudelle uusia tiedontarpeita, joihin tilastotoimen täytyy vastata. Myös ihmisten tarve tietää enemmän syömänsä ravinnon laadusta, ja eettisten arvojen entistä suurempi merkitys tuovat haasteita maa- ja elintarviketalouden tilastojen kehittämiseen.

Maataloussektorin tiedontarve on yhä enemmän siirtymässä kokonaisvaltaiseen maaseutua koskevaan tietoon. Maatalousyritysten yhteyteen on esimerkiksi muodostunut muuta elinkeinotoimintaa varsinaisen maatalousyrittämisen tueksi. Useat toimijat tuottavat tietoa sekä maaseudusta että sen elinkeinotoiminnasta. Asiakkaiden tulisi voida löytää tarvitsemansa tiedot yhdestä pisteestä ilman, että ennakkoon tarvitsee tietää, kuka tuota tietoa tuottaa. Tämä luo tiedontuottajille haasteita kehittää yhteistoimintaa edelleen asiakkaan palvelemiseksi entistä paremmin.

Samalla, kun tiedon tarve kasvaa koko maaseutua koskevaksi, kasvaa se myös koko elintarvikeketjua koskevaksi. Tarve tietää, millaista syömämme ruoka oikein on, nousee entistä voimakkaammin esiin. Elintarvikkeiden laadun tilastointi on perinteisesti keskittynyt ketjun alkupäähän ja pyrkinyt kuvaamaan tuottajan tulonmuodostuksen kannalta tärkeitä elementtejä.

Kuluttajan kannalta elintarvikkeiden laadun tutkimisessa on kuitenkin paljon muitakin tekijöitä. Elintarvikkeiden laatua valvotaan monessa paikassa niin viranomaisten kuin yritysten omavalvonnan kautta. Tätä tietoa ei kuitenkaan riittävästi koota tilastoiksi, joista voitaisiin analysoida kokonaisvaltaisesti elintarvikkeidemme laatua ja ennen kaikkea laadun kehittymistä pitkien aikasarjojen myötä. Lisäksi tulee pitää mielessä tarve verrata omaa laatuamme muiden, erityisesti meille elintarvikkeita tuovien maiden laatuun.

Yhdeksi laadun dimensioksi on noussut elintarvikkeiden eettinen laatu. Tämä kohdistuu lähinnä eläinperäisiin elintarvikkeisiin. Meillä Suomessa on laaja virkaeläinlääkäriverkosto, jonka yhtenä tavoitteena on turvata tuotantoeläinten hyvinvointi. Ongelmana on kuitenkin, ettemme tällä hetkellä tuota riittävästi keskitettyä tilastotietoa tältä alueelta.

Jotta voimme kertoa kuluttajille elintarvikkeidemme todellisesta laadukkuudesta, on meidän luotava perustilastot, jotka kuvaavat hyvin laatua, tuottavat riittävää aikasarjaa trendien analysoimiseksi ja ovat vertailukelpoisia ainakin muiden jäsenmaiden tilastojen kanssa.

Mika Tuikkanen
Tilastoryhmän johtaja
Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus


Päivitetty 24.8.2004