Suomen virallinen tilasto

Verot ja veronluonteiset maksut

Tuottaja: Tilastokeskus
Tiedot:

Tuorein julkistus:
Verokertymä pieneni 1,9 prosenttia vuonna 2020
17.9.2021
Verojen ja pakollisten sosiaaliturvamaksujen kertymä pieneni 1,9 prosenttia vuonna 2020 pääosin koronapandemiaan liittyvien syiden vuoksi. Kertymä oli yhteensä 99,5 miljardia euroa. Veroaste laski edellisvuodesta 0,2 prosenttiyksikköä 42,1 prosenttiin. Veroaste kuvaa verojen ja pakollisten sosiaaliturvamaksujen suhdetta bruttokansantuotteeseen. Tiedot käyvät ilmi kansantalouden tilinpidon vuotta 2020 koskevista ennakkotiedoista. Verojen ja pakollisten sosiaaliturvamaksujen kertymä oli 342 miljoonaa euroa suurempi kuin maaliskuussa julkaistujen ensimmäisten tietojen mukaan, suurimpana tekijänä arvonlisäverotietojen tarkentuminen.

Kuvaus: Tilasto "Verot ja veronluonteiset maksut" sisältää tietoa valtion, kuntien ja sosiaaliturvarahastojen vuosittain keräämistä veroista ja pakollisista sosiaaliturvamaksuista. Lisäksi tilastossa on mukana Suomessa kerätyt veroluonteiset maksut Euroopan Unionille. Verot ja veronluonteiset maksut -tilaston käytetyin tunnusluku on veroaste, jossa kaikkien pakollisten veroluonteisten maksujen vuosikertymä suhteutetaan saman ajanjakson bruttokansantuotteeseen. Veroaste on yksi yleisimpiä julkisen sektorin koon mittareita kansainvälisessä vertailussa.
Lue koko kuvaus >>>
Asiasanat: energiavero, julkinen talous, sosiaaliturvamaksut, valtion tulot, valtiontalous, veroaste, verotulot, verotus, ympäristöverotus.
Tilastot asiasanoittain >>>
Muutos: Verot ja veronluonteiset maksut -tilaston luokitus uudistuu
15.3.2019
Verot ja veronluonteiset maksut -tilaston luokitus uudistuu seuraavan julkaisun myötä (20.9.2019).

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Verot ja veronluonteiset maksut [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-1131. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 16.1.2022].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/vermak/index.html