Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastosta ei enää tuoteta uusia tietoja.

Tämä sivu on arkistoitu.

Katsaus: Korkean teknologian ulkomaankauppa 2008

Korkean teknologian vienti väheni hieman, tuonti enemmän

Korkean teknologian tuotteiden viennin arvo oli vuonna 2008 runsaat 11,5 miljardia euroa. Korkean teknologian vienti väheni edellisestä vuodesta noin 150 miljoonalla eurolla, mutta osuus Suomen koko viennistä pysyi likimain ennallaan ollen 17,6 prosenttia. Korkean teknologian tuonti laski 550 miljoonaa euroa ja oli kaikkiaan 8,7 miljardia euroa. Samalla osuus Suomen koko tuonnista jäi vajaaseen 14 prosenttiin.

Suomen korkean teknologian tuotteiden ulkomaankaupan ylijäämää kertyi vuonna 2008 yli 2,8 miljardia euroa, mikä oli 400 miljoonaa euroa edellisvuotta enemmän. Vienti–tuonti-suhteeksi muodostui 1,33. Muissa kuin korkean teknologian tuotteissa vastaava suhdeluku oli 1,01 eli vienti ja tuonti olivat arvoltaan miltei samansuuruisia. Koko ulkomaankaupassa suhdeluku oli 1,05.

Tieteellisten instrumenttien vienti jatkaa kasvuaan

Neljä viidesosaa kaikesta korkean teknologian viennistä on elektroniikkaa ja tietoliikennevälineitä. Tuoteryhmän viennin arvo oli vuonna 2008 yli 9,2 miljardia euroa, mikä oli noin 100 miljoonaa euroa vähemmän kuin vuotta aiemmin. Toiseksi suurimman tuoteryhmän, tieteellisten instrumenttien, vienti sen sijaan jatkoi tasaista kasvuaan ja oli arvoltaan yli miljardi euroa. Euromääräisesti eniten kasvoi kuitenkin aseiden vienti, jossa lisäystä kertyi 45 miljoonaa euroa. Myös avaruus- ja ilmailualan tuotteiden vienti kasvoi lähes 40 miljoonalla eurolla. Eniten, yli 120 miljoonaa euroa, laski tieto- ja toimistokoneiden vienti.

Elektroniikan ja tietoliikennevälineiden tuonti laski vuonna 2008 lähes 300 miljoonalla eurolla ja oli yhteensä 5,4 miljardia euroa. Sähköisten koneiden ja laitteiden tuonti putosi arvoltaan edelliseen vuoteen verrattuna alle puoleen ja oli enää runsaat 150 miljoonaa euroa. Myös sekä tieto- ja toimistokoneiden että avaruuden ja ilmailun tuoteryhmien tuonnissa kirjattiin huomattava vähennys. Lääkeaineiden ja ei-sähköisten koneiden tuonnit sen sijaan kasvoivat noin 60 miljoonalla eurolla.

Elektroniikka ja tietoliikennevälineet ulkomaankaupan ylijäämän taustalla

Suomen koko ulkomaan tavarakaupan vajaan 3,2 miljardin euron ylijäämästä lähes 90 prosenttia perustui korkean teknologian tuotteiden positiiviseen kauppataseeseen. Ilman elektroniikkaa ja tietoliikennevälineitä ulkomaankauppa olisi melkein 700 miljoonaa euroa alijäämäinen. Tuoteryhmän vienti–tuonti-suhde oli 1,72 ja ylijäämä oli kaikkiaan 3,9 miljardia euroa. Tieteellisten instrumenttien suhdeluku oli myös erinomainen 1,59 ja myös aseissa se oli positiivinen 1,12. Muissa korkean teknologian tuoteryhmissä tuonti ylitti viennin arvon. Vienti–tuonti-suhde oli heikoin, ainoastaan 0,35 tieto- ja toimistokoneissa sekä lääkeaineissa. Näissä molemmissa ryhmissä tuonnin arvo oli siten lähes kolminkertainen vientiin verrattuna.

EU-maihin yli puolet korkean teknologian viennistä

Vaikka korkean teknologian kokonaisvienti väheni vuoteen 2007 verrattuna, kasvoi vienti EU-maihin 660 miljoonalla eurolla ja oli lähes kuusi miljardia euroa. Samalla Euroopan unionin osuus korkean teknologian viennistä nousi vuoden aikana kuudella prosenttiyksiköllä 52 prosenttiin. Korkean teknologian tuonti EU-maista sitä vastoin väheni hieman, vajaalla 80 miljoonalla eurolla. Osuus kasvoi silti prosenttiyksikön verran miltei 35 prosenttiin ja tuonti oli kaikkiaan kolme miljardia euroa.

Vienti–tuonti-suhde EU-maihin vahvistui 2,00:aan ja ylijäämää kertyi kolme miljardia euroa. Korkean teknologian vienti Aasiaan väheni vuonna 2008 selvästi, 700 miljoonaa euroa. Prosenteissa pudotusta kertyi miltei 23. Viennin arvo oli runsaat 2,4 miljardia euroa, mikä vastaa 21 prosentin osuutta Suomen kaikesta korkean teknologian viennistä. Myös tuonti Aasiasta väheni, vaikkakaan ei samassa määrin kuin vienti. Tuonnin arvo oli vajaa 4,8 miljardia euroa, mikä on 300 miljoonaa euroa edellisvuotta vähemmän. 55 prosenttia kaikesta korkean teknologian tuonnista oli peräisin Aasiasta, käytännössä nimenomaan Itä-Aasiasta eli Kiinasta sekä sen itäisistä ja eteläisistä lähimaista. Korkean teknologian kaupan alijäämä Aasian maihin nousi 2,3 miljardiin euroon ja vienti–tuonti-suhde putosi 0,51:een.

Vienti EU:n ulkopuoliseen Eurooppaan, NAFTA-alueelle eli Yhdysvaltoihin, Kanadaan ja Meksikoon, sekä muihin maihin pysyi edellisvuoteen verrattuna likimain ennallaan eikä osuuksissakaan tapahtunut juuri muutoksia. Tuonti muualta Euroopasta kasvoi hieman, mutta väheni sekä NAFTA-maista että muista maista. Korkean teknologian kauppa muiden, esim. Afrikan, Etelä-Amerikan ja Oseanian maiden kanssa on volyymiltaan pientä ja samalla Suomelle erittäin ylijäämäistä. Vienti–tuonti-suhde oli 12,14.

Tuonti Etelä-Koreasta voimakkaassa kasvussa

Korkean teknologian suurin yksittäinen kohdemaa oli Venäjä, jonne tuotteita vietiin runsaan 1,1 miljardin euron arvosta, mikä vastaa kymmentä prosenttia kaikesta alan viennistä. Vienti myös Britanniaan ylitti miljardi euroa. Vienti Venäjälle kasvoi edellisvuodesta vajaa 40 miljoonaa euroa, mutta Britanniaan 120 miljoonaa euroa ja samalla maa nousi Saksan ohi toiseksi tärkeimmäksi kohdemaaksi. Saksan ohitti myös Italia, johon kauppa kasvoi vuoden aikana 330 miljoonaa euroa ja 72 prosenttia. Merkittävistä kohdemaista suhteessa eniten vienti kasvoi kuitenkin Irlantiin, jonne korkean teknologian vienti 2,5-kertaistui edellisvuoteen verrattuna. Vienti Espanjaankin kasvoi 40 prosenttia. Voimakkaimmin vienti väheni Kiinaan, Saudi-Arabiaan ja Arabiemiraatteihin. Suomesta vietiin korkean teknologian tuotteita näistä jokaiseen yli kolmanneksen ja enemmän kuin 200 miljoonan euron edestä vähemmän kuin vuonna 2007. Kolme neljäsosaa Suomen korkean teknologian tuotteiden koko viennistä päätyi 20 suurimpaan vientimaahan.

Tuonti on vientiäkin keskittyneempää, sillä 20 tärkeimmän korkean teknologian tuontimaan osuus oli 91 prosenttia. Kiina oli 27 prosentin osuudellaan merkittävin tuontimaa, mutta tuonti sieltä väheni edellisvuodesta 300 miljoonalla eurolla 2,3 miljardiin euroon. Tuonti Etelä-Koreasta sen sijaan kasvoi miltei 600 miljoonaa euroa ollen kaikkiaan 1,3 miljardia euroa. Maa ohitti Saksan tuontilastoissa ja samalla sen osuus kaksinkertaistui kasvuprosentin noustessa 80:een. Kun Saksasta kuitenkin tuotiin korkean teknologian tuotteita 770 miljoonan euron arvosta, oli ero seuraavaan maahan, Yhdysvaltoihin, lähes 300 miljoonaa euroa.

Kauppa vahvasti ylijäämäistä Venäjän ja muidenkin Euroopan maiden kanssa

Suomen korkean teknologian ulkomaankauppa oli vuonna 2008 ylijäämäisintä Venäjän (+1,06 mrd. €), Britannian (+790 milj. €), Italian (+670 milj. €), Espanjan (+500 milj. €) ja Arabiemiirikuntien (+430 milj. €) kanssa. Tase oli Suomen kannalta huomattavan negatiivinen Kiinan (-1,94 mrd. €) lisäksi Etelä-Korean (-1,24 mrd. €), Japanin (-300 milj. €), Taiwanin (-190 milj. €) ja Malesian (-140 milj. €) kaupassa. Euroopan maista Unkarista tuotiin Suomeen selvästi enemmän (-120 milj. €) korkeaa teknologiaa kuin mitä maahan vietiin. Etelä-Koreaa lukuun ottamatta alijäämät olivat edelliseen vuoteen verrattuna pienempiä.


Lähde: Korkean teknologian ulkomaankauppa 2008, Tilastokeskus

Lisätietoja: Tero Luhtala (09) 1734 3327, Ari Leppälahti (09) 1734 3237, tiede.teknologia@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Leena Storgårds


Päivitetty 11.6.2009

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Korkean teknologian ulkomaankauppa [verkkojulkaisu].
2008, Katsaus: Korkean teknologian ulkomaankauppa 2008 . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 28.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/ktek/2008/ktek_2008_2009-06-11_kat_001_fi.html