Tämä tilasto on lakkautettu.

Tilastosta ei enää tuoteta uusia tietoja.

Tämä sivu on arkistoitu.

Korkean teknologian tuotteiden ulkomaankauppa vuonna 2006

Tässä katsauksessa kuvataan tuorein tilasto -tiedotetta laajemmin Suomen korkean teknologian tuotteiden ulkomaankaupan kehitystä vuonna 2006. Korkean teknologian vientiä ja tuontia tarkastellaan paitsi tuoteryhmittäin, myös maittain ja maaryhmittäin.

Korkean teknologian vienti entisellään

Korkean teknologian tuotteiden viennin arvo pysyi vuonna 2006 edellisvuoden tasolla ollen lähes 11,2 miljardia euroa. Sen osuus Suomen koko viennistä kuitenkin laski vuoteen 2005 verrattuna kolmella prosenttiyksiköllä 18,2 prosenttiin. Osuus oli toistaiseksi korkeimmillaan yli 23 prosentissa vuonna 2000. Korkean teknologian tuonti sen sijaan nousi arvoltaan suuremmaksi kuin koskaan, miltei 7,8 miljardiin euroon. Silti myös sen osuus Suomen koko tuonnista laski ja oli 14,2 prosenttia. Vuonna 2000 tuonnin osuus hipoi 19 prosenttia.

Suomen korkean teknologian tuotteiden ulkomaankaupan tase on ollut vuodesta 1995 lähtien positiivinen. Vuonna 2006 ylijäämää kertyi 3,4 miljardia euroa ja vienti-tuonti-suhde oli 1,44. Muissa kuin korkean teknologian tuotteissa vastaava suhdeluku oli 1,07 ja Suomen ulkomaankaupassa kaikkiaan 1,12.

Elektroniikan ja tietoliikennevälineiden vienti väheni

Tuoteryhmittäin tarkasteltuna korkean teknologian viennin kehitys oli vuonna 2006 varsin vaihtelevaa. Neljässä tuoteryhmästä yhdeksästä vienti väheni edelliseen vuoteen verrattuna. Näihin lukeutui myös elektroniikka ja tietoliikennevälineet, jossa vähennystä kertyi runsas 150 miljoonaa euroa. Ryhmän osuus korkean teknologian viennistä oli kuitenkin 80 prosenttia. Matkapuhelinten osuus tuoteryhmän kaikkiaan 8,9 miljardin euron viennistä oli 6,7 miljardia euroa.

Tieteellisten instrumenttien vienti ylitti ensimmäistä kertaa miljardin euron rajan. Eniten kuitenkin kasvoi kolmanneksi suurimman ryhmän, tieto- ja toimistokoneiden, viennin arvo. Tuoteryhmän vienti nousi liki 120 miljoonaa euroa mikä tarkoittaa 27 prosentin kasvua. Pienemmistä tuoteryhmistä ei-sähköisten koneiden viennissä kirjattiin 52 prosentin lisäys. Sen sijaan sekä aseiden että avaruus- ja ilmailualan tuotteiden vienti laski suhteellisesti saman verran. Tosin näiden molempien pikkuryhmien kauppa heilahtelee voimakkaasti vuodesta toiseen.

Elektroniikan ja tietoliikennevälineiden tuonti kasvoi vuoden 2006 aikana runsaalla 300 miljoonalla eurolla lähes 4,2 miljardiin euroon. Tieto- ja toimistokoneiden tuonti pysyi ennallaan 1,4 miljardissa eurossa. Avaruus- ja ilmailualan tuotteiden tuontiin kirjautui 56 prosentin kasvu. Tuoteryhmistä ainoastaan sähkökoneiden ja -laitteiden tuonnin arvo väheni edellisvuoteen verrattuna.

Kolmen korkean teknologian tuoteryhmän kauppa ylijäämäistä

Suomen koko ulkomaan tavarakaupan 6,5 miljardin euron ylijäämästä miltei kolme neljäsosaa perustui elektroniikan ja tietoliikennevälineiden positiiviseen kauppataseeseen. Ilman elektroniikkaa ja tietoliikennevälineitä myös korkean teknologian kauppa olisi noin 1,3 miljardia euroa alijäämäinen. Tuoteryhmän vienti-tuonti-suhde heikkeni edelleen hieman, mutta oli silti erinomainen 2,14. Kauppatase oli vuonna 2006 positiivinen myös kahdessa muussa korkean teknologian tuoteryhmässä. Tieteellisten instrumenttien suhdeluku oli 1,63 ja ei-sähköisten koneiden 1,53. Aseiden kauppa kääntyi uudelleen vahvasti alijäämäiseksi. Vienti-tuonti-suhde oli heikoin avaruus- ja ilmailualan tuotteissa, vain 0,19.

Elektroniikan ja tietoliikennevälineiden vuotuinen ylijäämä on ollut jo lähes vuosikymmenen ajan muutaman miljardin euron luokkaa. Myös tieteellisten instrumenttien kaupan ylijäämä on kasvanut tasaiseen tahtiin ja sitä kertyi vuonna 2006 yli 400 miljoonaa euroa. Tieto- ja toimistokoneiden alijäämä sen sijaan nousi vuosituhannen vaihteessa lähes miljardiin euroon ja on sen jälkeen pysytellyt samoissa lukemissa. Myös sekä sähköisten koneiden ja laitteiden että kemikaalien alijäämät ovat sitkeästi olleet suuria. Näiden ohella myös lääkeaineiden kaupan alijäämä on vähitellen kasvanut.

Aasia ohitti EU:n tärkeimpänä tuontialueena

Korkean teknologian vienti EU-25 -alueen maihin kasvoi edellisvuodesta lähes 500 miljoonalla eurolla ja oli yhteensä 4,8 miljardia euroa. Samalla Euroopan unionin osuus korkean teknologian viennistä nousi 43 prosenttiin. Korkean teknologian tuotteiden tuonti EU-maista kuitenkin väheni yli 600 miljoonaa euroa ja osuus putosi 36 prosenttiin. Tuonnin arvo oli kaikkiaan 2,8 miljardia euroa. Vienti-tuonti-suhde EU-maihin vahvistui 1,72:een. Korkean teknologian vienti muuhun Eurooppaan väheni selvästi, mitä selittävät muutokset Venäjän-kaupassa. Kauppa oli kuitenkin edelleen erittäin ylijäämäistä Suomen eduksi. Ylijäämät sekä EU-maihin että muuhun Eurooppaan olivat kahden miljardin euron luokkaa.

Aasian merkitys Suomen korkean teknologian tuotteiden kauppakumppanina kasvoi vuonna 2006. Vienti Aasian maihin pysyi liki ennallaan ja osuus 26 prosentissa, mutta tuonti sitä vastoin kasvoi lähes miljardilla eurolla. Puolet kaikesta korkean teknologian tuonnista oli lähtöisin Aasiasta. Aasiasta tuotiin korkean teknologian tuotteita 3,8 miljardilla eurolla viennin arvon ollessa 2,9 miljardia euroa. Näin ollen korkean teknologian kauppa Aasian maiden kanssa kääntyi samalla alijäämäiseksi vienti-tuonti-suhteen jäädessä 0,76:een. Alijäämäinen kauppa NAFTA-maiden kanssa pysyi sekä arvoiltaan että osuuksiltaan likimain edellisvuoden kaltaisena.

Vienti Venäjälle väheni yli kolmanneksen, tuonti Kiinasta kasvoi 56 prosenttia

Venäjä säilyi Suomen korkean teknologian tuotteiden merkittävimpänä vientimaana siitäkin huolimatta, että viennin arvo laski lähes 700 miljoonaa euroa runsaaseen 1,2 miljardiin euroon. Samalla Venäjän osuus viennistä putosi 17 prosentista 11 prosenttiin. Myös vienti Arabiemiirikuntiin väheni 350 miljoonalla eurolla, mutta maa oli silti viidenneksi suurin korkean teknologian kohdealue. Vienti toiseksi tärkeimpään kohdemaahan Britanniaan kasvoi vuodesta 2005 miltei 80 miljoonaa euroa ja oli kaikkiaan runsas 900 miljoonaa euroa. Suurin kasvu viennissä kirjattiin Saksaan, yli 200 miljoonaa euroa. Kahdenkymmenen suurimman vientimaan osuus Suomen korkean teknologian tuotteiden koko viennistä oli 76 prosenttia.

Tuonti on vientiäkin keskittyneempää, sillä 20 tärkeimmän korkean teknologian tuontimaan osuus oli 90 prosenttia. Tieto- ja toimistokone- sekä tietoliikennevälinepainotteinen tuonti Kiinasta ylitti jo kahden miljardin euron rajan kolmen vuoden peräkkäisen noin 50 prosentin kasvun myötä. Kiinan osuus tuonnista nousi 26 prosenttiin. Tuonti sekä Taiwanista että Etelä-Koreasta kasvoi yli sadalla miljoonalla eurolla. Sitä vastoin tuonti Virosta ja Unkarista väheni noin 300 miljoonalla eurolla ja prosenteissakin pudotus oli molemmissa noin 60. Myös tuonti Saksasta ja Yhdysvalloista kutistui.

Suomen korkean teknologian ulkomaankauppa oli vuonna 2006 ylijäämäisintä Venäjän (+1,2 mrd. €), Britannian (+650 milj. €), Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien (molemmat +615 milj. €) sekä Italian (+520 milj. €) kanssa. Tase oli Suomen kannalta negatiivisin ennen kaikkea Kiinan (-1,5 mrd. €), mutta myös Etelä-Korean (-440 milj. €) sekä Japanin ja Taiwanin (molemmat -330 milj. €) kaupassa.


Päivitetty 23.4.2007

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Korkean teknologian ulkomaankauppa [verkkojulkaisu].
2006, Korkean teknologian tuotteiden ulkomaankauppa vuonna 2006 . Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 28.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/ktek/2006/ktek_2006_2007-04-23_kat_001.html