Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 14.1.2021

Kaupan liikevaihto ja myynnin määrä kasvoivat marraskuussa

Tilastokeskuksen mukaan koko kaupan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi marraskuussa 0,8 prosenttia vuoden 2019 marraskuusta. Liikevaihto kohosi marraskuussa kaikilla kaupan päätoimialoilla tukkukauppaa lukuun ottamatta. Koko kaupan työpäiväkorjattu myynnin määrä, josta hintojen muutoksen vaikutus on poistettu, nousi marraskuussa 2,4 prosenttia. Viime vuoden lokakuussa liikevaihto oli 0,7 prosentin laskussa myynnin määrän kohotessa 0,9 prosenttia.

Koko kaupan (G) työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %

Koko kaupan (G) työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %

Vähittäiskaupan työpäiväkorjattu liikevaihto on kehittynyt positiivisesti viime vuoden toukokuusta alkaen päivittäis- ja tavaratalokaupan vahvan kasvun ansiosta. Myönteinen kasvuvire jatkui myös marraskuussa, kun liikevaihto nousi 7,1 prosenttia ja myynnin määrä 7,9 prosenttia edellisen vuoden marraskuusta. Päivittäistavarakaupan kasvu on ollut varsin ripeää maaliskuusta 2020 lähtien. Marraskuussa päivittäistavarakaupan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi edelleen vahvasti eli 9,2 prosenttia vuoden 2019 marraskuusta. Tavaratalokaupan työpäiväkorjattu liikevaihto oli marraskuussa 7,4 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Erikoiskaupassa työpäiväkorjatun liikevaihdon kehitys on viime kuukausina hieman hidastunut kesän elpymisen jälkeen. Marraskuussa kyseisen toimialan liikevaihdon kasvu piristyi jälleen yli kolmeen prosenttiin ja myynnin määrä kasvoi puolestaan lähes viisi prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Liikevaihdoltaan kaupan suurimman toimialan eli tukkukaupan työpäiväkorjattu liikevaihto on vähentynyt koko vuoden 2020 ja marraskuussa laskua kertyi edelleen vajaat kolme prosenttia. Tukkukaupan myynnin määrä jäi sen sijaan lähes vuoden 2019 marraskuun tasolle. Autokaupan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi vuodentakaisesta 1,7 prosenttia ja työpäiväkorjattu myynnin määrä 0,5 prosenttia edellisvuoden marraskuusta.

Työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos kaupan toimialoilla, marraskuu 2020, % (TOL 2008)

Työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos kaupan toimialoilla, marraskuu 2020, % (TOL 2008)

Liikevaihto ja myynnin määrä kasvoivat edelliskuukaudesta

Koko kaupan kausitasoitetun liikevaihdon kehitys edelliseen kuukauteen verrattuna on ollut positiivista huhtikuun 2020 romahduksen jälkeen aina syyskuuhun 2020 asti. Lokakuussa liikevaihto ja myynnin määrä sen sijaan laskivat, kun liikevaihto supistui syyskuusta 0,6 prosenttia ja myynnin määrä 1,0 prosenttia. Marraskuussa koko kaupan kausitasoitettu liikevaihto kääntyi jälleen hienoiseen kasvuun, kun liikevaihto kohosi 0,5 prosenttia lokakuuhun verrattuna. Myynnin määrä nousi samaan aikaan 0,8 prosenttia.

Koko kaupan (G) kausitasoitetun liikevaihdon ja myynnin määrän muutos edellisestä kuukaudesta, %

Koko kaupan (G) kausitasoitetun liikevaihdon ja myynnin määrän muutos edellisestä kuukaudesta, %

Koko kaupan liikevaihdon ja myynnin määrän trendi

Koko kaupan liikevaihdon ja myynnin määrän trendi
Kaupan liikevaihtokuvaaja kuvaa yrityksiä, joiden päätoimiala on kauppa. Indeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineiston tietoihin, joita täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelun aineistolla. Myynnin määräindeksi lasketaan poistamalla arvoindeksisarjasta hintojen muutosten vaikutus.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, jonka ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia ja voivat tarkentua merkittävästi etenkin tarkemmilla toimialatasoilla tulevina kuukausina.


Lähde: Kaupan liikevaihtokuvaaja, Tilastokeskus

Lisätietoja: Suvi Kiema 029 551 3509, Mauri Niiniaho 029 551 3409, palvelut.suhdanne@tilastokeskus.fi

Vastaava osastopäällikkö: Katri Kaaja

Julkaisu pdf-muodossa (316,1 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Liitetaulukot

Laatuselosteet
Tietojen tarkentuminen

Päivitetty 14.01.2021

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Kaupan liikevaihtokuvaaja [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-0912. marraskuu 2020. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 27.9.2022].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/klv/2020/11/klv_2020_11_2021-01-14_tie_002_fi.html