Suomen yhdyskuntajätteen määrä – 596 kiloa asukasta kohti vuonna 2020 – ei juuri imartele: EU-keskiarvo per asukas oli vain 505 kiloa. Jätteiden vähentämisen ja kierrätyksen edistämisen edellyttämät muutokset vaativat tuekseen avointa faktapohjaista keskustelua ja viime kädessä arjen tekoja meiltä kaikilta.

Massasukupuutto kotisohvalla haastaa omaa suhtautumista
”Miksi eläimiä kuolee niin paljon sukupuuttoon?” kysyi tyttäreni minulta eräänä iltana sohvalla istuessamme. Hän oli kuullut meneillään olevasta kuudennesta massasukupuuttoaallosta.
Yritin parhaan tietämykseni mukaan vastata ja samalla jouduin tekemisiin itseni kanssa. Ainahan eliöitä on kuollut sukupuuttoon. Yhden lajin tarina sammuu jossain ja toisen lajin tarina näkee päivänvalon toisaalla. Nyt tilanne on kuitenkin toinen.
Me ihmiset vauhditamme eliöiden sukupuuttoa ennen näkemättömällä tavalla: ylikalastamalla, raivaamalla vanhoja metsiä, kylvämällä myrkkyjä ympäristöön, muuttamalla ilmastoa. Listaa voisi jatkaa loputtomiin.
Entä sitten? Mitä tästä seuraa?
Kukaan ei voi varmuudella tietää muuta kuin sen, että menetämme lopullisesti satojatuhansia tai jopa miljoonia eliölajeja maapallolta. Niitä ei saa koskaan takaisin. Kaikilla näillä on paitsi itseisarvonsa, myös tärkeä tehtävä omassa elinympäristössään. Yhden palasen häviäminen luonnon monimutkaisesta verkostosta voi romahduttaa koko järjestelmän. Tähän järjestelmään kuulumme myös me.
Entä, jos katastrofia ei tapahdukaan? Jos sukupuuttoon ei kuolekaan niin paljon eliöitä tai varsinkaan meidän elämämme kannalta tärkeitä eliöitä. Joutivatkin mennä ne, jotka eivät pärjänneet. Tällainen vaihtoehto on hyvin epätodennäköinen, jos emme toimi. Itse asiassa pölyttäjähyönteisten kato aiheuttaa jo nyt ongelmia ruuantuotannossa eri puolilla maailmaa.
Tilannetta voi tarkastella vaikkapa yksinkertaisella nelikentällä (Kuvio 1).
Jos massasukupuutto on nurkan takana, mutta saamme edes osaltaan estettyä sen päättäväisillä toimilla, onnitelkaamme itseämme hyvin tehdystä työstä (ks. kenttä 1 nelikentällä).
Jos taas emme tässä tapauksessa tee mitään, tulevat sukupolvet eivät kiitä meitä (kenttä 2).
Jos kävisikin niin onnekkaasti, ettei mitään sukupuuttoaaltoa tule, vaikkemme toimi, voimme onnitella itseämme hyvästä arvasta (kenttä 3).
Jos kuitenkin toimimme, vaikka mitään katastrofia ei olisikaan tulossa, olemme voineet tehdä jotain turhaan (kenttä 4). Mutta haittaako se?
Haittaako, jos vähennämme ylikalastettujen lajien syöntiä ja alamme syödä kestävämpiä kalakantoja? Haittaako, jos säästämme enemmän vanhoja metsiä? Haittaako, jos käsittelemme myrkyt asiallisesti, emmekä laske niitä ympäristöön? Haittaako, jos hidastamme ilmastonmuutosta, joka jo itsessään aiheuttaa monia ongelmia?
Tarvittavat toimenpiteet ovat sekä maailmanlaajuisia että paikallisia. Me Suomessa voimme tehdä omalta osaltamme paikallisen tason toimia säästääksemme luontomme monimuotoisuutta. Pörriäiset tuhansien kilometrien päässä eivät pölytä kasvejamme, vaan niiden elinolot on turvattava täällä.
Kuitenkin meidän valintamme vaikuttavat myös siihen, raivataanko tuhansien kilometrien päässä metsää meidän hamuamiemme tuotteiden vuoksi ja lisätään myös samalla seuraavan pandemian riskiä.
Paljon on vielä pelastettavissa. Me voimme estää laajan sukupuuttoaallon ja turvata samalla luonnon monimuotoisuuden toimimalla vastuullisesti yksilöinä, yrityksinä ja yhteiskuntina.
En halua olla se isovanhempi, jolta lapsenlapsi joskus kysyy: ”Vaari, miksi te ette tehneet mitään?”
Kirjoittaja työskentelee yliaktuaarina Tilastokeskuksen ympäristötilinpidossa ja on kansallisen IPBES-työryhmän jäsen.
Lue samasta aiheesta:
Maailman maat neuvottelevat luontokadon estämisestä ja luonnon monimuotoisuuden pelastamisesta. Tavoitteena on, että suojelualueet kattaisivat 30 prosenttia maapallon maa- ja vesialueista. Luontoasiantuntijoiden mukaan tavoite on hyvä, mutta ei riittävä pelastamaan luonnon monimuotoisuutta.
Maailman johtajat tunnustivat luontokadon ihmisen olemassaoloa uhkaavaksi kriisiksi ja vaativat pikaisia toimia sen pysäyttämiseksi YK:n luontokokouksessa lokakuussa 2021. Yhteiskuntamme ja talousjärjestelmämme ovat täysin riippuvaisia hyvinvoivasta luonnosta ja ekosysteemien meille tuottamista palveluista.
Viljellyn maan pinta-ala EU-alueella on hieman pienentynyt 2000-luvulla, kun taas metsien pinta-ala on pysynyt ennallaan. Suhteellisesti eniten on kasvanut urbaani ympäristö.
Suomessa syntyy ruokahävikkiä noin 360 miljoonaa kiloa vuosittain, kertoo Luonnonvarakeskuksen tuore raportti. Asukasta kohden laskettuna keittiö- ja ruokalajätteen määrä on Tilastokeskuksen tietojen mukaan kasvanut 12 kilogrammalla vuosien 2015–2019 aikana.
Ilmastonmuutosta, luonnonvarojen ylikulutusta ja luontokatoa yhdistää monimutkaisuus – niin ilmiöiden kuin ratkaisujenkin osalta. Ratkaisu yhteen voi pahentaa toista tai tuloksena voi olla ennakoimattomia yhteisvaikutuksia. Kiertotalouden mittarit tarjoavat eri näkökulmia seurantaan ja päätöksenteon tueksi, mutta eivät huomioi ongelmien keskinäisiä kytköksiä. Päätöksiä on silti tehtävä, epävarmuudenkin vallitessa.
Peruuttamaton lajikato ja ekosysteemien tuhoutuminen vaikuttavat ihmisten tulevaisuuteen maapallolla
Tänä päivänä on tunnistettavissa kolme keskeistä globaalia ihmistoiminnan voimistamaa ympäristökriisiä: ilmastonmuutos, luonnonvarojen ylikulutus ja luontokato. Vaikka kaikki kolme ympäristökriisiä ovat globaaleja ongelmia, on niillä myös paikalliset ulottuvuutensa. Ihmisen toiminta on nopeuttanut ympäristömuutoksia niin vakavalla tavalla, ettei muu luonto ehdi reagoimaan.
Kannustamme kuntia ja kuntapäättäjiä seuraamaan omaa materiaalien- ja energiankulutustaan, jätteiden syntyä, suojeltujen luontokohteiden määrää sekä kuntalaisten hyvinvointia. Kiertotalouteen panostava kunta houkuttelee alueelleen myös kiertotalouteen liittyvää liiketoimintaa ja investointeja.