Uutisia 30.11.2021

Verkossa myytävien palveluiden kysyntä väheni 2021 – tavaroiden ostaminen kasvoi

Verkon kautta myytävien palveluiden kysyntä on heikentynyt entisestään vuonna 2021. Koronarajoitusten vuoksi esimerkiksi matkailupalvelujen ostaminen ja pääsylippujen myynti kulttuuri- ja urheilutapahtumiin on vähentynyt voimakkaasti.

Samaan aikaan tavaroiden ostaminen on lisääntynyt. Tämä selviää Tilastokeskuksen julkaisemasta väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö -tutkimuksesta.

Verkkokaupan suosituimmat tuoteryhmät ovat tänä vuonna olleet vaatteet, kengät ja asusteet, rahapelaaminen sekä ravintoloiden ruoka-annokset kotiin kuljetettuna.

Tilastokeskuksen yliaktuaarin Perttu Melkkaan mukaan ruuan ja tavaroiden ostamisesta on tullut pandemiavuosina verkkokaupan valtavirtaa.

”Kuluvana vuonna verkkokaupasta ostavien määrä on kasvanut voimakkaasti enää yli 65-vuotiaissa. Tätä nuoremmat ostavat jo tottuneesti tavaroita ja palveluita verkosta.”

Tilastokeskuksen erikoistutkija Rauli Kohvakka kertoo, että kehitys on ollut saman suuntaista yleisemminkin netin käytössä: uusia käyttäjiä tulee lähinnä vain vanhimmista ikäryhmistä.

”Suurinta kasvu on ollut 65–75-vuotiaiden ikäryhmässä. Heistä 78 prosenttia käyttää nettiä päivittäin tai lähes päivittäin. Osuus kasvoi seitsemän prosenttiyksikköä edellisvuodesta.”

Myös tätä vanhempien joukossa netin käyttö yleistyi. 75–89-vuotiaiden joukossa päivittäin tai lähes päivittäin nettiä käyttäneiden osuus kasvoi kuudella prosenttiyksiköllä 42 prosenttiin.

Tutkimuksessa selvitettiin myös viime vuonna julkaistun Koronavilkku-sovelluksen käyttöä. Kohvakan mukaan suomalaiset ovat käyttäneet Koronavilkkua varsin tunnollisesti.

”Valtaosa (73 %) sovelluksen ladanneista piti sitä jatkuvasti käytössään. Viidennes käytti sovellusta vain ajoittain. Kokonaan käyttämättä jättäneitä tai sovelluksen poistaneita oli vain kahdeksan prosenttia.”

Tutkimuksen mukaan koronavilkun oli kevääseen 2021 mennessä ladannut 2,5 miljoonaa suomalaista, ja sen piti käytössä 2,3 miljoonaa henkilöä. Luku on hieman korkeampi kuin THL:n tieto Koronavilkun käyttäjien määrästä viikoittain.

Lisätietoja:
Yliaktuaari Perttu Melkas, p. 029 551 2511
Erikoistutkija Rauli Kohvakka, p. 029 551 3448

Lue lisää väestön tieto- ja viestintätekniikan käyttö -tilaston julkistuksesta