Uutisia 9.2.2024

Teollisuuden uudet tilaukset vähenivät viime vuonna 10,9 % edellisvuodesta – joulukuussa metalliteollisuus nosti tilaukset hienoiseen kasvuun

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli vuoden 2023 joulukuussa 1,3 % suurempi kuin vuotta aiemmin. Yritykset saivat joulukuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän vain metalliteollisuudessa. Paperiteollisuudessa ja kemianteollisuudessa tilaukset vähenivät edelleen.

Metalliteollisuudessa uusien tilausten arvo oli joulukuussa 8,4 % viimevuotista suurempi. Paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset vähenivät 7,6 % ja kemianteollisuudessa peräti 23,4 % vuotta aiemmasta. 

”Kaikilla teollisuuden päätoimialoilla uudet tilaukset olivat vähentyneet ennen joulukuuta yhtäjaksoisesti jo puolen vuoden ajan. Suurinta lasku oli kaikilla toimialoilla kolmannella vuosineljänneksellä. Heinä-syyskuussa tilausten arvot pienentyivät metalliteollisuudessa ja paperiteollisuudessa lähes viidenneksen ja kemianteollisuudessa noin neljänneksen vuodentakaisesta”, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Petri Koivisto.

Vuoden 2023 aikana tilaukset vähenivät edellisvuodesta kaikilla teollisuuden päätoimialoilla. Eniten tilausten arvo pieneni kemianteollisuudessa, 17,2 %. Paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset vähenivät 10,5 % ja metalliteollisuudessa 9,6 %.

”Teollisuuden uudet tilaukset olivat melkein koko viime vuoden miinuksella, ainoastaan tammi- ja joulukuussa oli hyvin pientä kasvua. Vuoden 2023 kehitys oli hyvin toisenlainen kuin vuonna 2022, jolloin uudet tilaukset kasvoivat 6,4 %. Vuonna 2020 alkanut kasvu taittui kaikilla toimialoilla vuoden 2022 viimeisellä neljänneksellä, ja tilaukset alkoivat vähentyä”, Koivisto sanoo.

Teollisuuden uusien tilauksien indeksi lasketaan käyvin arvoin. Siksi hintojen nousun vaikutus on hyvä ottaa huomioon tuloksia tarkemmin tarkasteltaessa.

Lisätietoja:
Tiedote: Teollisuuden uudet tilaukset 2023, joulukuu 
Yliaktuaari Petri Koivisto p. 029 551 3669