Uutisia 11.8.2021

Datamenestyjät-kilpailu loppusuoralla – ilmoittaudu nyt mukaan 

Tilastokeskuksen uusi Datamenestyjät-kilpailu palkitsee avoimen tiedon käyttöön liittyviä ketteriä toteutuksia. Ilmoittautuminen kilpailuun päättyy 20.8.

Luotettavan tiedon entistä tehokkaampi käyttäminen yhteiskunnassa vaatii laajoja avoimia tietoaineistoja sekä ketteriä sovelluksia niiden hyödyntämiseen. Uuden Datamenestyjät-kilpailun avulla Tilastokeskus haluaa tukea avoimen datan käyttöä tuomalla esiin tiedon käyttöön liittyviä käytännön toteutuksia.

Kilpailun tarkoituksena on parantaa tiedon hyödyntämistä ja datalukutaitoa sekä edistää faktapohjaisen päätöksenteon edellytyksiä yhteiskunnassa. 

”Julkishallintoon kertyy tietoa yrityksiltä ja yksityisiltä henkilöiltä jatkuvasti enemmän, ja tiedon avulla voidaan luoda entistä paremmin toimivia julkisia palveluita sekä uutta liiketoimintaa. Kilpailun avulla huomioimme avoimiin aineistoihin pohjautuvia onnistuneita toteutuksia”, kertoo Datamenestyjät-kilpailun raadin puheenjohtaja, ylijohtaja Mikko Lindholm Tilastokeskuksesta. 

Kilpailuun voivat osallistua esimerkiksi informaation tuottajat ja julkaisijat sekä sellaiset palveluntarjoajat, joille tieto on olennainen osa palvelukokemusta. Osallistua voivat myös tietoaineistoja sisäisissä prosesseissaan hyödyntävät organisaatiot sekä yksittäiset henkilöt, jotka hyödyntävät Tilastokeskuksen tietoaineistoja innovatiivisella tavalla.

Kilpailutyö voi olla esimerkiksi palvelu tai tietotuote, kaupallinen tuote, julkishyödyke tai yksittäisen tutkijan innovaatio tiedon hyödyntämisestä. Toteutuksessa voidaan käyttää Tilastokeskuksen avoimien aineistojen lisäksi myös muita avoimia, suljettuja tai maksullisia tietoaineistoja.

Kilpailutöiden arvioinnissa painotetaan laadukasta ja käyttäjäystävällistä toteutusta sekä innovatiivisuutta. Lisäksi arvioidaan sitä, millä tavoin toteutus ratkaisee loppukäyttäjän todellisen ongelman, miten datan visualisointi on otettu huomioon, kuinka aktiivisessa käytössä kyseinen toteutus on sekä miten se edistää tilastojen luku- ja käyttötaitoja ja tukee tilastojen roolia yhteiskunnassa.

Kilpailun järjestävät yhteistyössä Tilastokeskus ja BearingPoint. Voittajan valitsee kilpailun raati, johon kuuluvat:
•    raadin puheenjohtaja, ylijohtaja Mikko Lindholm (Tilastokeskus)
•    perustaja Marjukka Niinioja (Osaango)
•    hankepäällikkö Ville Meloni (Helsingin kaupunki)
•    projektijohtaja Jaana Sinipuro (Sitra) 
•    johtaja Jani Ristimäki (BearingPoint). 

Kilpailuun voi ilmoittautua Tilastokeskuksen verkkosivuilla www.tilastokeskus.fi/datamenestyjat 20.8.2021 saakka. 

Kilpailun järjestäjistä koostuva esiraati valitsee kilpailuun ilmoitetuista töistä finalistit, jotka paljastetaan 3.9. Kilpailun tulokset julkistetaan 29.9. ja voittaja palkitaan Vuoden Datamenestyjä 2021 -tittelillä. 
 

Lisätietoja: 
Tilastokeskus, viestintäjohtaja Hanna Ikäheimo, hanna.ikaheimo[at]stat.fi, puh. 029 551 3025 (lomalla 16.8. saakka, sitä ennen lisätiedot viestinta[at]stat.fi)
 

Tilastokeskus tuottaa luotettavia ja puolueettomia tilastoja suomalaisesta yhteiskunnasta jalostamalla eri tietolähteistä kertyvää tietoa tilastoiksi ja tuomalla sen kaikkien suomalaisten hyödyksi. 

BearingPoint on itsenäinen liikkeenjohdon konsulttitoimisto, jossa yhdistyvät eurooppalaiset juuret ja maailmanlaajuinen verkosto. Yritys tarjoaa asiakkailleen konsultointipalveluja, liiketoimintaratkaisuja sekä työkaluja onnistuneeseen digitaaliseen transformaatioon, sääntelyn vaatimiin teknologiaratkaisuihin ja analytiikkaan.