Aiheet
Liikenne ja matkailu

Varsinaiseen kauppalaivastoon kuului 712 alusta helmikuussa 2024

tiedote | Kauppalaivasto 2024, helmikuu

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen varsinaisen kauppalaivaston koko oli 712 alusta helmikuussa 2024. Pienaluksiin kuului 283 alusta ja proomuihin sekä muihin kuljetuskoneettomiin aluksiin 295 alusta. Yhteensä Suomen kauppalaivaston koko oli 1 290 alusta, joiden yhteenlaskettu bruttovetoisuus oli 2 021 524. Helmikuussa 2024 varsinaisen kauppalaivaston alusmäärä kasvoi 25:llä aluksella.

Keskeisiä poimintoja

  • Vuodenvaihteen tilanteeseen verrattuna helmikuun 2024 loppuun mennessä varsinaisen kauppalaivaston alusmäärä oli kasvanut 30:llä aluksella ja koko yhteenlasketun kauppalaivaston alusmäärä 31:llä aluksella.
  • Suurin osa alkuvuoden aikana kauppalaivastoon merkityistä aluksista on bruttovetoisuudeltaan pieniä aluksia, jotka kuuluvat muut alukset -luokkaan, johon lukeutuvat mm. hinaajat, jäänmurtajat, työntöproomut, kalastusalukset sekä hallinnolliset alukset.
  • Kauppa-alusluetteloon, johon voidaan merkitä pääasiassa ulkomaan liikenteessä toimivia aluksia, kuului vuoden 2024 helmikuussa yhteensä 99 alusta.

Varsinaisen kauppalaivaston alusmäärä kasvoi ja bruttovetoisuus laski helmikuussa

Helmikuussa 2024 varsinaisen kauppalaivaston bruttovetoisuus oli 1 908 249, mikä on 2 % vähemmän kuin tammikuussa. Varsinaisen kauppalaivaston yhteenlaskettu alusmäärä puolestaan kasvoi 25:llä edeltäneeseen kuukauteen verrattuna. Bruttovetoisuuden lasku selittyy sillä, että varsinaisesta kauppalaivastosta poistuneet alukset ovat olleet yhteenlasketulta bruttovetoisuudeltaan suurempia kuin kauppalaivastoon lisätyt alukset.

Suurin osa alkuvuoden aikana kauppalaivastoon merkityistä aluksista on bruttovetoisuudeltaan pieniä aluksia, jotka kuuluvat muut alukset -luokkaan, johon lukeutuvat mm. hinaajat, jäänmurtajat, työntöproomut, kalastusalukset sekä hallinnolliset alukset.

Bruttovetoisuuden perusteella varsinaisen kauppalaivaston suurimmat alusluokat olivat ro-ro-matkustaja-alukset ja ro-ro-lastialukset. Alusmäärällisesti eniten varsinaisessa kauppalaivastossa oli matkustaja-aluksia ja erikoisaluksia.

Kauppa-alusluetteloon kuului helmikuussa 99 alusta

Kauppa-alusluettelon alusmäärä on vähentynyt kahdella vuodenvaihteen tilanteeseen verrattuna. Helmikuussa 2024 kauppa-alusluetteloon kuului 99 alusta, joiden yhteenlaskettu bruttovetoisuus oli 1 727 250.

Kauppa-alusluetteloon merkitään hakemuksesta sellaiset pääasiassa ulkomaan liikenteessä toimivat Suomen alusrekisterin alukset, joille voidaan valtion varoista myöntää kauppamerenkulun tukea.

Taulukot

Katso keskeiset tilastotiedot taulukoista.

Varsinainen kauppalaivasto kuukauden lopussa 2023M03-2024M02

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Päivittyneet tietokantataulukot
Käytetyt luokitukset:
  • Jääluokka
  • Alustyyppi
  • Rekisteriviranomainen
  • Suuruusluokka
Ajanjakso:
kuukausi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Suuruusluokka
  • Kotikunta
  • Alustyyppi
Ajanjakso:
kuukausi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Alustyyppi
Ajanjakso:
kuukausi
Päivitetty:
Käytetyt luokitukset:
  • Alustyyppi
  • Muutossyy
Ajanjakso:
kuukausi
Päivitetty:

Tulevat julkaisut

Taustatiedot

Dokumentaatio
Viittausohje

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti
Palvelusähköposti
liikenne.matkailu@stat.fi
Henna Ylimaa
yliaktuaari
029 551 3832
Vastaava osastopäällikkö

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.