Julkaistu: 7.1.2005

Päästölaskenta monissa maissa ympäristöhallinnon vastuulla

SUOMI vakinaistaa kasvihuonekaasujen inventaariojärjestelmän nopeassa aikataulussa, vuoden 2004 loppuun mennessä. Kioton pöytäkirja edellyttää luotettavan seurantajärjestelmän perustamista viimeistään vuoden 2006 aikana. EU-maiden puolestaan tulee saada järjestelmänsä valmiiksi jo vuoden 2005 lopussa.

Suomessa kasvihuonekaasujen seuranta on kytketty muuhun viralliseen tilastointiin Tilastokeskuksessa. Järjestelmään kuuluu muita asiantuntijalaitoksia ja siinä käytetään hyväksi hallinnollisia tietoja, mihin ratkaisuihin on luontevasti päädytty aikaisemman viranomaisten välisten yhteistyön pohjalta sekä Tilastolain antamin valtuuksin.

Kasvihuonekaasujen arviointijärjestelmässä edellytetään tilastotoimen ennestään omaksumia laatutavoitteita. Kansainvälisen läpinäkyvyyden ja ilmastosopimusten tarkastusten kannalta suomalainen ratkaisu on hyvin perusteltu, sillä päästölaskenta voidaan kytkeä alkuperäisiin aktiviteettitietoihin muussa tilastoinnissa.

Monissa maissa kasvihuonekaasujen inventaario on annettu ensisijaisesti ympäristöhallinnon vastuulle. Kun kasvihuonekaasut ovat pääosin peräisin energian tuotannosta ja kulutuksesta, kytkentä energiatilastoihin tuottaa ympäristöhallinnolle ongelmia. Suomi ja Norja ovat esimerkkejä maista, joissa tilastoviranomainen laskee energiasektorin päästöt, jolloin tiedon läpinäkyvyys voidaan saavuttaa.

Ruotsissa käynnissä oleva valmistelu nojaa eri hallinnon sektoreilta kerättäviin tietoihin, jotka ympäristöviranomainen konsultin avustamana kokoaa inventaarioraportiksi. Tiedon laatu jää sektoriviranomaisten vahvistettavaksi, ja inventaarion läpinäkyvyyttä sekä tiedon tarkkuutta on vaikea osoittaa.

Hollannissa on pitkälle kehitetty kansallinen ympäristötiedon seurantajärjestelmä, jossa voidaan saavuttaa korkea laatutaso. Silti kasvihuonekaasujen arviointijärjestelmän perustaminen edellyttää metodologian tarkistuksia ja lisädokumentaatiota, jotta ilmastosopimuksen yksityiskohtaiset vaatimukset voitaisiin täyttää.


Päivitetty 7.1.2005