Uutisia 29.9.2021

Väestömetsä-palvelu voitti ensimmäisen Datamenestyjät-kilpailun

Ensimmäisen Datamenestyjät-kilpailun tuomaristo valitsi voittajaksi Väestömetsä-väestöennustegeneraattorin, joka luo koneoppimisen avulla kuntakohtaisia väestöennusteita halutulle aikavälille. Väestömetsän on rakentanut Turun kaupungin kehittämispäällikkö ja datatieteilijä Tuomas Poukkula. Palvelu tuo tuomariston mielestä esille uusia näkymiä ja useita kehittämismahdollisuuksia. Lisäksi palvelu on vapaasti saatavilla kaikille kunnille resursseista riippumatta. Voittaja julkistettiin 29.9. Tilastokeskuksen Tilastoareena-tapahtumassa.

”Väestömetsä hyödyntää innovatiivisesti uutta tekniikkaa ja on esimerkki Tilastokeskuksen datan jatkojalostamisesta, joka on toteutettu hienosti. Sille on ilmeinen käyttötarve kunnissa, eli se on paitsi selkeä ja helppokäyttöinen, myös selvästi hyödyllinen palvelu. Mielenkiintoista on, että Väestömetsä tavallaan haastaa meidän oman väestöennusteemme ja saa pohtimaan sen kehittämismahdollisuuksia”, sanoo Tilastokeskuksen ylijohtaja Mikko Lindholm, joka toimi tuomariston puheenjohtajana.

”Saimme kilpailuun paljon hyviä ehdokkaita, joissa oli ajatusta ja kunnianhimoa. Samalla näimme useita esimerkkejä siitä, miten paljon mahdollisuuksia datan visualisoinnissa ja jatkojalostuksessa on. Toivommekin, että voimme järjestää tämän kilpailun myös ensi vuonna ja siitä tulisi jokavuotinen. Se edistäisi laadukkaan datan monipuolista käyttöä yhteiskunnassa”, Lindholm jatkaa.

Kilpailun finaaliin ylsivät myös Työterveyslaitoksen Työelämätieto-palvelu sekä Diakonia-ammattikorkeakoulun Huono-osaisuus Suomessa -karttasivusto. Työelämätieto on tuomariston mielestä pitkälle konseptoitu palvelu, joka tarjoaa rajatusta teemasta selkeälle kohderyhmälle sekä toimituksellista sisältöä että dataa. Analyysit työelämästä tuovat käyttäjille lisäarvoa ja edistävät ansiokkaasti datalukutaitoa. Huono-osaisuus Suomessa -karttasivusto taas tuo näkyviin syy-seuraus-suhteita käyttäjäystävällisesti. Informaation hyödyntäminen ja jatkokäyttö on helppoa. Sivusto yhdistää monenlaista dataa ja tuo ne esille kartoilla.

Finalistien ulkopuolelta tuomaristo jakoi myös yhden kunniamaininnan, ja sen sai Helsingin Sanomat asumisen vuorovaikutteisista artikkeleista. Kunniamaininnan peruste oli uraauurtava työ datan visualisoinnin ja datalukutaidon arkipäiväistämisessä ja kehittämisessä.

Datamenestyjät-kilpailun järjestivät Tilastokeskus ja BearingPoint. Voittajan valinneeseen raatiin kuuluivat Mikko Lindholmin lisäksi Osaango Oy:n perustaja Marjukka Niinioja, Helsingin kaupungin hankepäällikkö Ville Meloni, Sitran projektijohtaja Jaana Sinipuro ja BearingPointin Data & analytiikka -liiketoiminnan johtaja Jani Ristimäki.

Väestömetsän esittely videolla:

Katso video Väestömetsä-palvelusta Youtubessa