Uutisia 19.8.2021

Tieliikenteen riistaonnettomuudet vähenivät alkuvuonna

Tieliikenteen riistaonnettomuuksien määrä laski alkuvuonna. Tammi-kesäkuussa onnettomuuksia sattui reilut 400 vähemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Kaikkiaan Manner-Suomen tieliikenteessä sattui ensimmäisellä vuosipuoliskolla 4 893 riistaonnettomuutta. Alkuvuoden vaarallisin kuukausi oli toukokuu, jolloin kirjattiin yhteensä 1 347 onnettomuutta.

Yliaktuaari Matti Kokkosen mukaan toukokuu on noussut tilastoissa esiin aiempinakin vuosina.

Talven jälkeen hirvieläimet aktivoituvat ja alkavat liikkua vilkkaasti. Hirvieläinkannat ovat myös loppukeväästä suurimmillaan. Erityistä vaaraa tielläliikkujille aiheuttavat hirviemojen karkottamat ylivuotiset vasat.

”Keväällä myös maanteiden liikennemäärät kasvavat”, Kokkonen kertoo.

Vaikka riistaonnettomuuksien kokonaismäärä laski, hirvionnettomuuksien määrä lisääntyi. Hirvikolareita ajettiin tammi-kesäkuussa 600, yli sata enemmän kuin vuotta aiemmin.

Yleisin riistaonnettomuus oli metsäkauriin ja ajoneuvon välinen törmäys. Niitä tapahtui yhteensä 2 270 kappaletta. Toiseksi eniten onnettomuuksia sattui valkohäntäpeurojen kanssa, lähes 2 000 kappaletta.

”Valkohäntäpeurakolarien määrä kuitenkin väheni yli viidenneksellä viimevuotisesta”, Kokkonen sanoo.

Tieliikenteen riistaonnettomuuksia sattui alkuvuonna eniten Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla ja Pirkanmaalla. Näissä maakunnissa tapahtui yli puolet kaikista riistaonnettomuuksista. Myös Satakunnassa ja Kanta-Hämeessä riistakolareita ajettiin paljon, lähes 20 prosenttia koko maan kolareista.

Lue lisää riistaonnettomuudet-tilastosta.

Lisätietoja: yliaktuaari Matti Kokkonen, p. 029 551 3770