Uutisia 5.12.2017

Suomella hyvä startti kestävän kehityksen mittareilla

OECD:n mukaan 100-vuotiaan Suomen lähtötila on useiden tavoitteiden osalta erinomainen, kirjoittaa Tilastokeskuksen tulevan indikaattoriprojektin päällikkö Ari Tyrkkö. YK:n asettama Agenda 2030 tavoittelee valtaisaa kehitysharppausta ja haastaa globaalin edistymisen seurannan.

Suomi on OECD:n tuoreen selvityksen perusteella tällä hetkellä saavuttanut 23 kestävän kehityksen tavoitetta. Ne koskevat muun muassa laadukasta koulutusta, terveyttä, infrastruktuuria ja innovointia, epätasa-arvoisuuden vähentämistä sekä puhdasta vettä. Eniten parannettavaa on ilmastotekoja sekä ihmisarvoista työtä koskevien päämäärien saavuttamiseksi.

Tilastokeskus käynnistää ensi vuoden alussa hankkeen, joka kokoaa ja raportoi Suomen globaalit kestävän kehityksen indikaattorit. Hanke tuo yhteen kansalliset tahot, erityisesti Suomen virallisen tilaston tuottajat, joiden tiedoilla voidaan tuottaa mahdollisimman suuri osa YK:n indikaattoreista.  Kestävän kehityksen työtä Suomessa koordinoi Valtioneuvoston kanslia.

Lue Ari Tyrkön artikkeli Tieto&trendit ‒ Talous- ja hyvinvointikatsauksen verkkosivulta

Ruoka on halventunut jo 30 vuotta

Ravinnon hintojen sopeutuminen EU-aikaan alkoi Suomessa jo vuonna 1986. Ruuan reaalihinta laski vuosina 1986–1994 yli 16 prosenttia. EU-jäsenyyden alusta tähän päivään kaupparuuan reaalihinta on laskenut lähes 8 prosenttia.

Ruotsissa ruuan hintakehitys on ollut varsin samankaltaista kuin meillä, analysoi Tilastokeskuksen pitkäaikainen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen Tieto&trendit-artikkelissa. Viime vuosina kehitys on kuitenkin ollut erilaista.

Lue Ilkka Lehtisen artikkeli Tieto&trendit ‒ Talous- ja hyvinvointikatsauksen verkkosivulta

Johtamisen laatu hyvällä tolalla

Suomessa johtamisen laatua on usein moitittu huonoksi. Monesta toisiaan täydentävästä näkökulmasta tarkasteltuna johtamisen laatu vaikuttaa Suomessa kuitenkin varsin hyvältä, kirjoittaa Etlan tutkimusjohtaja ja Jyväskylän yliopiston professori Mika Maliranta.

Haastatteluaineistojen sekä lomakekyselyllä kerättyjen Management and Organizational Practises Survey (MOPS) -aineistojen perusteella Suomen tehdasteollisuuden johtamiskäytäntöjen laatu ohittaa Saksan ja lähentelee Yhdysvaltoja. Seurannan osalta johtamisen laatu on Suomessa jopa erinomaista. Tavoitteen asettamisessa ja kannustimissa on yhä kirittävää.

Lue Mika Malirannan artikkeli Tieto&trendit ‒ Talous- ja hyvinvointikatsauksen verkkosivulta

Tieto&trendit uudistuu – artikkelit ja blogit jatkossa maksutta verkossa!

Tuore Tieto&trendit – talous- ja hyvinvointikatsaus 4/2017 on viimeinen painettuna ilmestyvä lehti. Jatkossa julkaisemme Tieto&trendit-artikkeleita ja blogeja viikoittain maksutta tilastokeskus.fi-palvelussa.

Avaamme uudet Tieto&trendit-verkkosivut ensi vuoden alkupuolella. Nykyiset Tieto&trendit-verkkosivut ovat käytettävissä siirtymään saakka vanhassa tutussa osoitteessa http://tietotrendit.stat.fi/. Kerromme verkkosivuilla tarkemmin uudistuksen aikataulusta.

Voit jatkossa seurata Tieto&trendit-sisältöjä helposti juttukoosteen avulla. Kun tilaat sähköpostiisi noin kerran kuukaudessa ilmestyvän Tieto&trendit-koosteen, saat vaivattomasti tiedon tuoreimmista artikkeleista ja blogeista. Tilaa jo nyt artikkelit ja blogit sisältävä maksuton kooste osoitteesta http://bit.ly/2zs6q1u

Lisätietoja:
Päätoimittaja Hannele Orjala p. 029 551 3582
Ari Tyrkkö p. 029 551 3261
Ilkka Lehtinen p. 050 435 8573
Mika Maliranta p. 050 369 8054

Jaa