Uutisia 27.8.2019

Pohjoismainen tilastokokous NSM käynnistyi tekoälykeskustelulla – ”Tekoäly voi auttaa tilastotieteilijöitä”

NSM-kokous kokoaa jälleen tilastoalan ammattilaisia keskustelemaan alan uusista innovaatioista ja parhaista käytännöistä. Akatemiaprofessori Samuel Kaski Aalto-yliopistosta sanoi puheessaan, että tekoäly voisi auttaa tilastotieteilijöitä heidän työssään.

Vuoden 2019 Pohjoismainen tilastokokous NSM2019 avattiin tiistaina Helsingissä. Aamun aluksi Tilastokeskuksen pääjohtaja Marjo Bruun toivotti yleisön tervetulleiksi. Osallistujia on ennätyksellisesti yli 400 ja Viron edustajat ovat ensimmäistä kertaa mukana, hän iloitsi.

Ensimmäinen puhujavieras, akatemiaprofessori Samuel Kaski Aalto-yliopistosta, pohti esityksessään, voisiko tilastotieteilijän korvata tekoälyllä. Hän arvioi, että osittain se voisi olla mahdollista, sillä erään tutkimuksen mukaan 22 prosenttia heidän työstään voitaisiin korvata. Se ei kuitenkaan tee tilastotieteilijöistä työttömiä, vaan parhaimmillaan auttaa heitä: vapauttaa aikaa tekemään jotakin muuta kuin se, mikä voidaan automatisoida, tai parantaa esimerkiksi ennustemalleja.

Helppoa tämä ei kuitenkaan Kasken mukaan ole.

”Käyttökelpoisen tekoälyn pitäisi pystyä sekä oppimaan että suunnittelemaan uutta”, Kaski tiivisti. Lisäksi sen pitäisi olla tehokas, luotettava, ymmärrettävä ja kykenevä tekemään yhteistyötä ihmisten kanssa.

NSM-kokous kokoaa tilastotieteilijöitä ja tilastotiedon käyttäjiä Pohjoismaista ja Virosta keskustelemaan alan uusista innovaatioista ja parhaista käytännöistä. Kokous järjestetään joka kolmas vuosi, ja nyt on Suomen ja Tilastokeskuksen vuoro järjestää tapahtuma. Teemana on tänä vuonna Facts for Future, tiedosta tulevaisuus. Teema heijastelee digitalisoituvaa maailmaa, jossa käytössämme on jatkuvasti enemmän dataa.

Konferenssi jatkuu keskiviikkoiltapäivään asti, jolloin päätöspuheenvuoron pitää presidentti Tarja Halonen.

Lue lisää tapahtuman verkkosivuilta (englanniksi)