Uutisia 8.1.2021

Nuorten tilastojulistekilpailu käynnissä – vielä ehdit mukaan!

Kansainvälinen tilastojulistekilpailu 2020–2021 on parhaillaan käynnissä. Joka toinen vuosi järjestettävän kilpailun tavoitteena on edistää nuorten ja yliopisto-opiskelijoiden kriittistä tilastojen luku- ja käyttötaitoa. Kilpailuun voi ilmoittautua 15.1.2021 saakka. Kilpailutöiden viimeinen palautuspäivä on 1.2.2021.

Kilpailussa on kolme sarjaa: yläkoulu, lukio/toisen asteen oppilaat sekä ammattikorkeakoulut/kandivaiheen yliopisto-opiskelijat. Tämän vuoden teemana on ympäristö, biologia ja kestävä kehitys. Opiskelijat laativat 2–5 hengen ryhmissä valitusta aiheesta tilastollisen tutkimuksen. Tulokset esitetään julisteessa, johon kootaan tutkimuksen kulku, lähteet ja tulokset. Tilastojulisteen voi tehdä suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi. Kansallinen asiantuntijaraati arvioi lähetetyt työt ja antaa palautteen kilpailutöistä.

Suomen kilpailun voittajat julkistetaan 26.2.2021 mennessä. Jokaisen sarjan voittajatyö lähetetään kansainvälisen raadin arvioitaviksi. 

Kansallisen kilpailun palkinnot yläkoulu- ja lukiosarjoissa osallistuneille ovat: 1. palkinto 450 euroa, 2. palkinto 350 euroa, 3. palkinto 200 euroa /ryhmä. Yliopistosarjan voittaja saa 1 000 euroa. Kansainvälisen kilpailun palkinto yläkoulu- ja lukio/ammatilliset oppilaitokset -sarjojen voittajille on 450 €/ryhmä ja yliopisto/AMK-sarjan voittajalle 2000 €/ryhmä.

Lisätietoa kilpailusta

Ilmoittaudu kilpailun rekisteröitymislomakkeella:
Rekisteröitymislomake yläkouluille, lukioille/toisen asteen oppilaitoksille

Rekisteröitymislomake yliopistoille/ammattikorkeakouluille

Katso kilpailun esite, juliste, ohjeet tilastojulisteen tekemiseen, kilpailun säännöt sekä opettajan ohjeet (pdf-dokumentteja).

Tunnelmia kilpailusta 2020

”Tilastojulistekilpailun kautta opitaan hauskalla tavalla yhteiskunnallisen ja numeerisen tiedon käyttöä ja samalla koko tilaston tekemisen prosessia. Suomalaiset nuoret ovat menestyneet hyvin myös kansainvälisessä kilpailussa, joten osallistuminen kannattaa”, kannustaa ryhmäpäällikkö Reija Helenius.

Viime kisan kärkikaarti kertoo videolla, miksi tilastojulistekilpailuun kannattaa osallistua.

Katso tilastojulistekilpailua esittelevä video Tilastokeskuksen YouTube-palvelusta

Suomen kansallisen kilpailun järjestävät yhteistyössä Tilastokeskus, Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry ja Suomen Tilastoseura ry. Kansainvälisen kilpailun järjestää tilastojen lukutaitoa kansainvälisesti edistävä ISLP-projekti (International Statistical Literacy Project).

Yhteydenotot:
Suomen ISLP maakoordinaattori Jaana Kesti 029 551 2267, ryhmäpäällikkö Reija Helenius 029 551 3677, etunimi.sukunimi@stat.fi