Uutisia 13.1.2021

Luotettavat tilastot näkyvät tutkitun tiedon teemavuotena

Tilastokeskus on mukana tänä vuonna vietettävän tutkitun tiedon teemavuoden toiminnassa. Julkaisemme tilastotietoja ja artikkeleita sekä järjestämme webinaareja eri kohderyhmille teemavuoden kunniaksi.

Tutkitun tiedon teemavuoden tavoitteena on tehdä tutkitusta tiedosta entistä näkyvämpää. ”Myös Tilastokeskus haluaa kantaa kortensa kekoon ja järjestää vuoden aikana useita webinaareja, joissa pureudutaan tilastojen käyttöön ja lukutaitoon. Haluamme suunnata viestintää erityisesti nuorille tilastokilpailujen kautta ja järjestämällä Tieteen päivillä nuorten työpajoja. Lisäksi verkkosivuillemme on tulossa artikkelisarja suomalaisesta lapsesta tilastojen pohjalta”, sanoo ryhmäpäällikkö Reija Helenius Tilastokeskuksesta. Helenius toimii tutkitun tiedon teemavuoden ohjausryhmän jäsenenä.

Yhteiskunta tarvitsee toimiakseen tutkittua tietoa. Luotettavat tilastot piirtävät kuvaa yhteiskunnan trendeistä päätöksien tueksi. Tutkittua tietoa tuodaan vuoden aikana myös lähemmäksi kansalaisia.

Webinaarisarjan ensimmäinen osa toteutetaan 26.1. otsikolla Totta vai tarua – ota avuksi tilastot! Webinaarissa pohditaan, mihin tilastoja tarvitaan, miten niitä tulkitaan ja miten tarinan erottaa tilastotiedosta. Maksuton webinaari järjestetään yhdessä Suomen Tilastoseuran kanssa. Webinaarisarja jatkuu mm. tiedolla johtamisen, aluetiedon ja kestävän kehityksen aiheilla.

Suomalainen lapsi -artikkelisarja käynnistyy huhtikuussa. Artikkelien pohjalta on suunnitelmissa myös seminaareja.

Tutkitun tiedon teemavuoden takana ovat opetus- ja kulttuuriministeriö, Suomen Akatemia ja Tieteellisten seurain valtuuskunta. Lisäksi lukuisat organisaatiot Tilastokeskuksen ohella osallistuvat teemavuoden verkostotyöhön.

Teemavuosi näkyy myös somekanavissamme, jossa aihetta voi seurata aihetunnisteilla #tutkituntiedonteemavuosi ja #tttv21.

Lisätietoja: ryhmäpäällikkö Reija Helenius, Tilastokeskus, p. 029 551 3677, etunimi.sukunimi@stat.fi

Tutkitun tiedon teemavuoden verkkosivut: tutkittutieto.fi