Uutisia 31.5.2021

Datamenestyjät-kilpailu palkitsee avoimen tiedon käyttäjiä

Luotettavan tiedon kattava käyttäminen yhteiskunnassa vaatii laajoja avoimia tietoaineistoja sekä ketteriä sovelluksia niiden hyödyntämiseen. Tilastokeskus haluaa tukea avoimen datan hyödyntämistä tuomalla uuden Datamenestyjät-kilpailun avulla esiin tiedon käyttöön liittyviä käytännön toteutuksia.

Kilpailun tarkoituksena on parantaa tiedon hyödyntämistä ja datalukutaitoa sekä edistää faktapohjaisen päätöksenteon edellytyksiä yhteiskunnassa. 

Kilpailutyö voi olla palvelu tai tietotuote, jossa Tilastokeskuksen tarjoamat avoimet tietoaineistot ovat keskeisessä roolissa.Toteutuksessa voidaan käyttää avoimien aineistojen lisäksi myös suljettuja tai maksullisia tietoaineistoja.

”Julkishallintoon kertyy tietoa yrityksiltä ja yksityisiltä henkilöiltä jatkuvasti enemmän, ja tiedon avulla voidaan luoda entistä paremmin toimivia julkisia palveluita sekä uutta liiketoimintaa. Kilpailun avulla huomioimme avoimiin aineistoihin pohjautuvia onnistuneita toteutuksia”, kertoo Datamenestyjät-kilpailun raadin puheenjohtaja, ylijohtaja Mikko Lindholm Tilastokeskuksesta. 

Kilpailutyö voi olla esimerkiksi palvelu tai tietotuote, kaupallinen tuote, julkishyödyke tai yksittäisen tutkijan innovaatio tiedon hyödyntämisestä.

Kilpailuun voivat osallistua esimerkiksi informaation tuottajat ja julkaisijat sekä sellaiset palveluntarjoajat, joille tieto on olennainen osa palvelukokemusta. Osallistua voivat myös tietoaineistoja sisäisissä prosesseissaan hyödyntävät organisaatiot sekä yksittäiset henkilöt, jotka hyödyntävät Tilastokeskuksen tietoaineistoja innovatiivisella tavalla.

Kilpailutöiden arvioinnissa painotetaan laadukasta ja käyttäjäystävällistä toteutusta sekä innovatiivisuutta. Lisäksi arvioidaan sitä, millä tavoin toteutus ratkaisee loppukäyttäjän todellisen ongelman, miten datan visualisointi on otettu huomioon, kuinka aktiivisessa käytössä kyseinen toteutus on sekä miten se edistää tilastojen luku- ja käyttötaitoja ja tukee tilastojen roolia yhteiskunnassa.

Kilpailun järjestävät yhteistyössä Tilastokeskus ja BearingPoint. Voittajan valitsee kilpailun raati, johon kuuluvat:

  • raadin puheenjohtaja, ylijohtaja Mikko Lindholm (Tilastokeskus)
  • perustaja Marjukka Niinioja (Osaango)
  • hankepäällikkö Ville Meloni (Helsingin kaupunki)
  • projektijohtaja Jaana Sinipuro (Sitra)
  • johtaja Jani Ristimäki (BearingPoint).

Kilpailuun voi ilmoittautua Tilastokeskuksen verkkosivuilla www.tilastokeskus.fi/datamenestyjat 20.8.2021 saakka. Kilpailun järjestäjistä koostuva esiraati valitsee kilpailuun ilmoitetuista töistä finalistit, jotka paljastetaan 3.9. Raati voi palkita kilpailussa useampiakin töitä eri kategorioissa sen mukaan, millaisia töitä osallistujat ilmoittavat mukaan kilpailuun. Kilpailun tulokset julkistetaan 29.9. ja voittaja palkitaan Vuoden Datamenestyjä 2021 -tittelillä.

Lisätietoja:

Tilastokeskus, viestintäjohtaja Hanna Ikäheimo, hanna.ikaheimo@stat.fi, puh. 029 551 3025. 

Tilastokeskus tuottaa luotettavia ja puolueettomia tilastoja suomalaisesta yhteiskunnasta jalostamalla eri tietolähteistä kertyvää tietoa tilastoiksi ja tuomalla sen kaikkien suomalaisten hyödyksi. 

BearingPoint on itsenäinen liikkeenjohdon konsulttitoimisto, jossa yhdistyvät eurooppalaiset juuret ja maailmanlaajuinen verkosto. Yritys tarjoaa asiakkailleen konsultointipalveluja, liiketoimintaratkaisuja sekä työkaluja onnistuneeseen digitaaliseen transformaatioon, sääntelyn vaatimiin teknologiaratkaisuihin ja analytiikkaan.

Graafisia elementtejä, jotka muistuttavat piirilevyjä. Lisäksi teksti: Datamenestyjät.