Uutisia 16.11.2021

Avoimien työpaikkojen määrä selvästi koronakriisiä edeltävää syksyä korkeampi

Avoimia työpaikkoja oli vuoden 2021 kolmannella neljänneksellä 62 400, eli enemmän kuin kaksi vuotta sitten ennen koronakriisin alkua. Vuoden takaisesta nousua oli vielä enemmän: silloin avoimia paikkoja oli 43 000 ja vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä 48 500. Tilastokeskuksen avoimet työpaikat -tilaston tiedot kuvaavat syyskuun ensimmäisen päivän tilannetta.

"Yleisesti ottaen avointen työpaikkojen määrään vaikuttavat esimerkiksi työvoiman kokonaiskysynnän muutokset, mutta myös työpaikan vaihtajien määrä. Nähtäväksi jää, jatkuuko avointen työpaikkojen määrän kasvu näin voimakkaana, vai onko kyseessä väliaikainen koronakriisistä palautumisesta johtuva työvoiman kysyntäpiikki," sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Matti Lahdenmäki.

Avoimista työpaikoista oli nyt 49 100 eli 79 prosenttia yksityisten yritysten omistamien toimipaikkojen tarjoamia, kun vuotta aiemmin niitä oli 31 200 eli 72 prosenttia. Samaten suurten, vähintään 50 työntekijän toimipaikkojen tarjoamien työpaikkojen määrä kasvoi. Osa-aikaisten paikkojen osuus avoimista työpaikoista laski hieman viime vuodesta.

”Vaikeasti täytettäväksi koettujen työpaikkojen määrä lähti kasvuun vuoden 2021 toisella vuosineljänneksellä. Nyt kolmannella neljänneksellä jo 67 prosenttia avoimista työpaikoista oli työnantajan oman arvion mukaan vaikeasti täytettäviä, ja osuus oli samalla tasolla kuin kaksi vuotta sitten syksyllä ennen koronapandemiaa. Määrällisesti eniten vaikeasti täytettäviä avoimia työpaikkoja oli terveys- ja sosiaalipalveluiden, teollisuuden sekä kaupan alojen toimipaikoissa”, Lahdenmäki lisää.

Lue lisää Avoimet työpaikat -tilaston julkistuksesta

Lisätietoa: Yliaktuaari Matti Lahdenmäki, 029 5513 690