Artikkelit ja blogikirjoitukset

 

11.12.2018Jose Lahtinen

Uudet pientalot yhä pienempiä ja kaupunkikeskusten tuntumassa

Pientalotuotanto on laskenut rajusti huippuvuosiin verrattuna, ja talot rakennetaan entistä pienemmiksi. Tietyillä alueilla kuten länsirannikolla pientalorakentaminen on vilkkaampaa kuin muualla Suomessa.

Koko artikkeli

 

30.10.2018Atro Andersson, Martti Korhonen, Jose Lahtinen, Elina Vuorio

Asuntotuotannon noususuhdanne on päättymässä

Kerrostalo­rakentaminen hiipuu ja rakentamisen kustannukset ovat nousussa. Muita trendejä asunto­markkinoilla:      

- Asuntojen hinnoissa alueelliset erot ovat suuria.

- Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrien nousu on tasoittunut.

- Yhtiölainat kasautuvat kotitalouksille.

Koko artikkeli

 

23.8.2018ELina Vuorio

Käykö kauppa vai ei? Asuntokaupan sähköistymisestä apua tilastojen tarkkuuteen

Sähköinen varainsiirtoveroilmoituksen raportointi nopeuttaisi asunto­­kauppojen tilastointia ja parantaisi ennakko­tietojen osuvuutta. Kiinteistön­välittäjiä laki velvoittaa sähköisiin ilmoituksiin reilun vuoden kuluttua, omatoimi­kauppoja velvoite ei koske.

Koko artikkeli

 

19.6.2018Liina ARHOSALO, Eetu Toivanen

Kiinteistön ylläpidon kustannusindeksi uudistui

Indeksi julkaistaan jatkossa luokiteltuna kuluerien ja rakennustyyppien mukaan. Uudistuksen yhteydessä myös perusvuosi vaihtui ja painorakenteet päivitettiin. Vuoden 2018 ensimmäisen neljänneksen tiedot julkaistiin uudistetuilla tiedoilla 19.6.2018.

Koko artikkeli

 

7.6.2018Ilkka Lehtinen

Mitä tapahtuu asuntomarkkinoilla? – Vain uusien osake­asuntojen tuotanto käy yhä kuumana

Vanhoja osakeasunto­kauppoja tehtiin tämän vuoden tammi–huhtikuussa saman verran kuin vuotta aikaisemmin. Tämä merkitsee noin 63 000 kauppaa vuodelle 2018. Oletuksena on, että alku­vuoden vire säilyy eikä taloudessa tapahdu suuria myllerryksiä.

Koko artikkeli

 

5.10.2017Jose Lahtinen

Asuinkerrostaloja vauhdilla, muu talon­rakentaminen vaihtelee

Pientalorakentamisen vasta heräillessä horroksesta asuinrakentamisella menee yleisesti lujaa. Kehitystä selittää kerrostalorakentamisen poikkeuksellisen pitkään jatkunut vahva kasvu.

Koko artikkeli

 

7.8.2017Atro Andersson

Pientalorakentamisen lasku taittunut - omatoimirakentaminen hiipuu

Liiketaloudellinen rakentaminen kasvattaa osuuttaan pientalomarkkinoilla. Liiketaloudellisen ja omatoimisen pientalorakentamisen trendit ovat poikenneet toisistaan vuodesta 2015 alkaen.

Koko artikkeli

 

31.5.2017jose Lahtinen

Asuntotuotanto ei vastaa tulevaisuuden tavoitteisiin

Helsingissä ja Tampereella lähivuosien asunto­tuotannolle asetettuja tavoitteita on jo lähestytty, Turussa siitä jäädään kauas. Tuotanto­määrien olisi kuitenkin noustava useita kymmeniä prosentteja, jotta kaupungistumis­skenaarion vaatimaan asunto­tarpeeseen voitaisiin vastata.

Koko artikkeli

 

16.12.2016Atro Andersson

Asuntorakentaminen kaukana huippuvuosista

London School of Economicsin professori Paul Cheshire kirjoitti loka­kuussa tutkimus­keskus The Spatial Economics Research Centren (SERC) blogissa Englannin ja erityisesti Lontoon asuntotuotannosta kriittiseen sävyyn.

Koko artikkeli

 

6.7.2016Mira Kuussaari

Nyt rakennetaan kerrostaloja kasvukeskuksiin

Myönnettyjen rakennuslupien perusteella vuoden 2015 viimeinen neljännes jo antoi viitteitä uudisrakentamisen piristymisestä, ja alkuvuoden näkymät ovat hyvin valoisia. Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä aloitettiin luvanvaraisia rakennus­hankkeita tilavuudella mitattuna reilut 15 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Koko artikkeli