Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 12.10.2018

Suomalaiset matkustivat kesällä 2018 kotimaan lisäksi Välimerelle

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan suomalaisten tekemien vapaa-ajanmatkojen määrä pysyi ennallaan touko-elokuussa 2018 edellisvuoteen verrattuna. Kaunis kesä sai kuitenkin suomalaiset matkustamaan jälleen kotimaassaan ja kotimaanmatkailu lisääntyi edellisvuodesta. Suomalaiset matkustivat myös aiempaa vuotta enemmän Etelä-Eurooppaan. Toisaalta Viroon tehtiin yöpymisen sisältäneitä matkoja vähemmän kuin edelliskesänä.

Vapaa-ajanmatkat touko-elokuussa 2012-2018* (pl. kotimaan päivä- ja ilmaismajoitusmatkat)

Vapaa-ajanmatkat touko-elokuussa 2012-2018* (pl. kotimaan päivä- ja ilmaismajoitusmatkat)

Vuoden 2018 toisella kolmanneksella 15–84-vuotiaat suomalaiset tekivät 22,1 miljoonaa matkaa, kun lasketaan yhteen kotimaan ja ulkomaan vapaa-ajanmatkat sekä työ- ja kokousmatkat. Yöpymisen sisältäneiden matkojen lisäksi matkamäärässä ovat mukana myös ulkomaan ja kotimaan päivämatkat.

Kotimaassa yöpymisen sisältäneitä vapaa-ajanmatkoja tehtiin touko-elokuussa 11,3 miljoonaa. Ilmaismajoitusmatkoja näistä oli 8,2 miljoonaa, joka oli suunnilleen saman verran kuin viime vuoden touko-elokuussa. Vapaa-ajanmatkoja, joiden aikana yövyttiin maksullisessa majoituksessa, tehtiin 3,1 miljoonaa ja suosituimmat matkakohteet sijaitsivat Pirkanmaalla, Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Uusimaa joutui ensikertaa jakamaan kärkisijansa kesän matkailumaakuntana Pirkanmaan kanssa. Maksullisen majoituksen sisältäneitä kotimaanmatkoja tehtiin enemmän, kuin edellisvuoden touko-elokuussa.

Kotimaassa vapaa-ajan päivämatkoja tehtiin 4,6 miljoonaa ja Uusimaa, Pirkanmaa ja Varsinais-Suomi olivat suosituimmat päivämatkojen kohdemaakunnat.

Heinäkuu oli kotimaassa odotetusti kesäkauden suosituin matkustuskuukausi, sillä silloin tehtiin 1,1 miljoonaa maksullisen majoituksen sisältänyttä matkaa ja 2,7 miljoonaa ilmaismajoitusmatkaa. Näistä heinäkuussa tehdyistä matkoista 10 prosenttia suuntautui Uudellemaalle.

Ulkomaille tehtiin touko-elokuussa kaikkiaan 3,2 miljoonaa vapaa-ajanmatkaa. Lukuun on laskettu mukaan yöpymisen kohdemaassa sisältäneet matkat, risteilyt ja päivämatkat. Ulkomaan vapaa-ajanmatkoista yöpymisen kohdemaassa sisältäneitä matkoja tehtiin 2,6 miljoonaa. Risteilyjä, joiden aikana yövytään ainoastaan laivalla, tehtiin 0,3 miljoonaa. Lähes kaikki risteilyt suuntautuivat Ruotsiin tai Viroon. Päivämatkoja ulkomaille tehtiin touko-elokuussa myös 0,3 miljoonaa. Näistä lähes puolet oli Viroon tehtyjä päiväristeilyjä.

Kesällä ulkomaan vapaa-ajanmatkoille lähdettiin useimmiten lentäen tai laivalla. Meriteitse tehtiin 1,2 miljoonaa matkaa ja ilmojen halki 1,5 miljoonaa matkaa. Autolla Suomen rajojen ulkopuolelle suuntautui 0,4 miljoonaa matkaa.

Heinäkuu oli myös ulkomaanmatkojen osalta kesäkauden suosituin matkustuskuukausi. Yöpymisen kohdemaassa sisältäneitä matkoja tehtiin kuitenkin vähemmän kuin heinäkuussa 2017.

Vapaa-ajanmatkailu Viroon väheni edellisvuoden kesästä. Kohdemaassa yöpymisen sisältäneitä matkoja suuntautui etelänaapuriimme 550 000, yönyli- ja päiväristeilyjä yhteensä 220 000.

Myös vapaa-ajanmatkailu Ruotsiin väheni hieman edellisvuoden kesästä. Kohdemaassa yöpymisen sisältäneitä matkoja suuntautui länsinaapuriimme kesäkaudella 310 000 ja yönyliristeilyjä 200 000.

Venäjälle suuntautuva vapaa-ajanmatkailu pysyi samalla tasolla kuin edellisvuonna jalkapallon MM-kisoista huolimatta.

Keski-Eurooppaan suuntautuneet vapaa-ajan matkat vähenivät viime kesästä. Läntiseen Keski-Eurooppaan matkoja tehtiin 340 000, näistä Saksaan 110 000. Itäiseen Keski-Eurooppaan matkoja tehtiin 160 000.

Viime kesän koko maan kattaneesta helteisestä suvisäästä matkattiin myös Etelä-Euroopan kuumuuteen. Välimeren pohjoispuolen valtioiden kesään tehtiin yhteensä 660 000 matkaa, joka oli vieläkin enemmän kuin edellisvuoden ennätysmäärä 610 000 matkaa. Välimeren suosikkivaltiot Espanja ja Kreikka menettivät hieman suosiotaan, mutta Italiaan matkojen määrä lisääntyi, kun verrataan edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan.

Yöpymisen kohdemaassa sisältäneitä matkoja tehtiin kokonaisuudessaan hieman vähemmän kuin viime vuoden touko-elokuussa. Valmismatkoja näistä yöpymisen kohdemaassa sisältäneistä matkoista oli lähes neljännes.

Valmismatkat eivät kuitenkaan ole kesäaikaan sen suositumpia kuin muuhunkaan aikaan vuodesta. Viron yöpymisen kohdemaassa sisältäneistä matkoista 26 prosenttia oli valmismatkoja. Kreikkaan suuntautuneista matkoista valmismatkoja oli 73 prosenttia. Sen sijaan Espanjaan ja Italiaan tehdyistä vapaa-ajanmatkoista vain pieni osa oli valmismatkoja. Espanjan-matkoista valmismatkoja oli 21 prosenttia ja Italian-matkoista 17 prosenttia.

Vaikka touko-elokuussa ulkomailla vietetyistä vapaa-ajanmatkojen yöpymisistä yli puolet kului hotelleissa, niin varsinkin kesäaikaan myös sukulaisten ja tuttavien luona yövytään, sillä joka seitsemäs ulkomailla vietetty vapaa-ajanmatkan yöpyminen kului sukulaisten ja tuttavien luona. Myös asunnon vuokraaminen ulkomailta lomamatkan ajaksi on kasvattanut pikkuhiljaa suosiotaan, sillä joka kymmenes vapaa-ajanmatkan yöpyminen vietettiin vuokra-asunnon lakanoilla.

Vapaa-ajanmatkailu on kesäkaudella selkeästi vilkkaampaa kuin muuhun aikaan vuodesta. Kotimaanmatkoja, joiden aikana yövytään maksullisessa majoituksessa, tehdään paljon enemmän kesäaikaan, samoin kuin kotimaan ilmaismajoitusmatkoja. Myös ulkomaille matkatessa yöpymisen kohdemaassa sisältäneet matkat lisääntyvät, mutta risteilyjen ja päivämatkojen määrässä ei ole havaittavissa minkäänlaista kesäaikaan kohdistuvaa huippua, vaan ne ovat suosittuja ympäri vuoden.

Vapaa-ajanmatkojen lisäksi kotimaassa tehtiin miljoona työ- ja kokousmatkaa. Ulkomaille suuntautui 0,9 miljoonaa työ- ja kokousmatkaa (ml. kohdemaassa yöpymisen sisältäneet matkat, risteilyt ja päivämatkat). Työmatkat sekä kotimaassa että ulkomaille lisääntyivät viime vuoden vastaavasta ajankohdasta.

Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen suomalaisten matkailu -tutkimuksesta, jota varten haastateltiin kesä-, heinä-, elo- ja syyskuussa yhteensä 4 401 iältään 15–84-vuotiasta suomalaista.


Lähde: Suomalaisten matkailu, Tilastokeskus

Lisätietoja: Taru Tamminen 029 551 2243, Ossi Nurmi 029 551 2984, liikenne.matkailu@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Mari Ylä-Jarkko

Julkaisu pdf-muodossa (325,2 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Laatuselosteet

Päivitetty 12.10.2018

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Suomalaisten matkailu [verkkojulkaisu].
ISSN=1798-8837. Kesä (1.5.-31.8) 2018. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 28.3.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/smat/2018/14/smat_2018_14_2018-10-12_tie_001_fi.html