Julkaistu: 15.8.2019

Maatalouden tuottajahinnat nousivat 5,0 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna

Tilastokeskuksen mukaan maatalouden tuottajahinnat nousivat 5,0 prosenttia vuoden 2019 toisella neljänneksellä vuotta aiempaan verrattuna. Kasvituotteiden hinnat nousivat 14,3 prosenttia. Lihojen ja eläintuotteiden hinnat laskivat 2,6 prosenttia.

Kokonaisindeksin nousuun vaikutti etenkin viljojen ja vihannesten kallistuminen. Suurin vaikutus oli kauralla, jonka hinta kohosi 43,4 prosenttia vuodessa. Vehnä kallistui 33,8 prosenttia ja ohra 21,3 prosenttia

Kokonaisindeksin nousua hillitsi maidon ja turkisten halpeneminen. Maidon hinta laski 2,2 prosenttia ja turkisnahkojen 5,9 prosenttia.

Maatalouden tuottajahintaindeksi 2015=100, 2. vuosineljännes 2019

Indeksi (2015=100) Pisteluku II/2019 1) Neljännesvuosimuutos, % 1) Vuosimuutos, % 1)
Kokonaisindeksi 105,5 - 1,5 5,0
Kokonaisindeksi, pl. turkistuotanto 109,0 - 2,5 5,8
Kasvituotos 122,0 - 5,2 14,3
Eläintuotos 97,2 1,0 -0,2
1) Vuosi 2019 on ennakollinen kunnes maidon lopullinen jälkitilitys on tiedossa

Lähde: Maatalouden tuottajahintaindeksi 2015=100. Tilastokeskus

Lisätietoja: Erika Artimo 029 551 3654, Toni Udd 029 551 3380, mthi@stat.fi

Vastaava tilastojohtaja: Ville Vertanen

Julkaisu pdf-muodossa (287,8 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Liitetaulukot

Kuviot
Laatuselosteet
Tietojen tarkentuminen

Päivitetty 15.5.2019

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Maatalouden tuottajahintaindeksi [verkkojulkaisu].
ISSN=1797-6529. 1. vuosineljännes 2019. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 17.9.2019].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/mthi/2019/01/mthi_2019_01_2019-08-15_tie_001_fi.html