Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 14.12.2020

Lokakuussa vähittäiskaupan liikevaihto kehittyi vahvasti, tukkukauppa edelleen laskussa

Tilastokeskuksen mukaan koko kaupan työpäiväkorjattu liikevaihto supistui lokakuussa prosentin vuoden 2019 lokakuusta. Liikevaihto laski lokakuussa edellisen kuukauden tavoin kaikilla kaupan päätoimialoilla vähittäiskauppaa lukuun ottamatta. Koko kaupan työpäiväkorjattu myynnin määrä, josta hintojen muutoksen vaikutus on poistettu, nousi lokakuussa 0,7 prosenttia. Kuluvan vuoden syyskuussa liikevaihto oli 0,1 prosentin kasvussa myynnin määrän kohotessa vastaavasti 2,1 prosenttia.

Koko kaupan (G) työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %

Koko kaupan (G) työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos, %

Vähittäiskaupan työpäiväkorjattu liikevaihto on kehittynyt positiivisesti kuluvan vuoden toukokuusta alkaen päivittäis- ja tavaratalokaupan vahvan kasvun ansiosta. Myönteinen kasvuvire jatkui myös lokakuussa, kun liikevaihto nousi 4,6 prosenttia ja myynnin määrä 4,8 prosenttia edellisen vuoden lokakuusta. Päivittäistavarakaupan kasvu on ollut varsin ripeää maaliskuusta 2020 lähtien. Lokakuussa päivittäistavarakaupan työpäiväkorjattu liikevaihto kasvoi peräti 8,8 prosenttia vuoden 2019 lokakuusta. Tavaratalokaupan työpäiväkorjattu liikevaihto oli lokakuussa niin ikään 3,8 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Erikoiskaupassa työpäiväkorjatun liikevaihdon kehitys on viime kuukausina hieman hidastunut kesän elpymisen jälkeen. Lokakuussa kyseisen toimialan liikevaihto kasvoi reilun prosentin ja myynnin määrä puolestaan 2,6 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Liikevaihdoltaan kaupan suurimman toimialan eli tukkukaupan työpäiväkorjattu liikevaihto on vähentynyt koko vuoden 2020 ja lokakuussa laskua kertyi edelleen vajaat kolme prosenttia. Tukkukaupan myynnin määrä jäi sen sijaan lähes vuoden 2019 lokakuun tasolle. Autokaupan työpäiväkorjattu liikevaihto laski niin ikään lokakuussa, kun liikevaihto sukelsi vuodentakaisesta 5,6 prosenttia ja työpäiväkorjattu myynnin määrä 6,7 prosenttia viime vuoden lokakuusta.

Työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos kaupan toimialoilla, lokakuu 2020, % (TOL 2008)

Työpäiväkorjatun liikevaihdon ja myynnin määrän vuosimuutos kaupan toimialoilla, lokakuu 2020, % (TOL 2008)

Liikevaihto ja myynnin määrä laskivat edelliskuukaudesta

Koko kaupan kausitasoitetun liikevaihdon kehitys edelliseen kuukauteen verrattuna on ollut positiivista huhtikuun 2020 romahduksen jälkeen aina syyskuuhun 2020 asti. Lokakuussa koko kaupan kausitasoitettu liikevaihto kääntyi kuitenkin hienoiseen laskuun, kun liikevaihto väheni 0,7 prosenttia syyskuuhun verrattuna. Myynnin määrä laski samaan aikaan 1,2 prosenttia. Syyskuussa liikevaihto ja myynnin määrä pysyttelivät lähes edelliskuukauden tasolla, kun liikevaihto kohosi elokuusta 0,2 prosenttia ja myynnin määrä 0,6 prosenttia.

Koko kaupan (G) kausitasoitetun liikevaihdon ja myynnin määrän muutos edellisestä kuukaudesta, %

Koko kaupan (G) kausitasoitetun liikevaihdon ja myynnin määrän muutos edellisestä kuukaudesta, %

Koko kaupan liikevaihdon ja myynnin määrän trendi

Koko kaupan liikevaihdon ja myynnin määrän trendi
Kaupan liikevaihtokuvaaja kuvaa yrityksiä, joiden päätoimiala on kauppa. Indeksien laskenta perustuu Verohallinnon oma-aloitteisten verojen aineiston tietoihin, joita täydennetään Tilastokeskuksen myyntitiedustelun aineistolla. Myynnin määräindeksi lasketaan poistamalla arvoindeksisarjasta hintojen muutosten vaikutus.

Työpäiväkorjaus huomioi arkipäivien lukumäärän vaihtelusta aiheutuvat tekijät. Tämä tarkoittaa kuukausien pituuksien, eri viikonpäivien ja juhlapäivien huomioimista. Kausitasoitetusta sarjasta on poistettu lisäksi kausivaihtelu, jonka ansiosta myös kahden peräkkäisen kuukausihavainnon vertaaminen on mielekästä.

Uusimman kuukauden tiedot ovat ennakollisia ja voivat tarkentua merkittävästi etenkin tarkemmilla toimialatasoilla tulevina kuukausina.


Lähde: Kaupan liikevaihtokuvaaja, Tilastokeskus

Lisätietoja: Suvi Kiema 029 551 3509, Reetta-Maria Salokannel 029 551 3657, palvelut.suhdanne@tilastokeskus.fi

Vastaava osastopäällikkö: Mari Ylä-Jarkko

Julkaisu pdf-muodossa (316,1 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Liitetaulukot

Laatuselosteet
Tietojen tarkentuminen

Päivitetty 14.12.2020

Viittausohje:

Suomen virallinen tilasto (SVT): Kaupan liikevaihtokuvaaja [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-0912. lokakuu 2020. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 29.9.2022].
Saantitapa: http://www.stat.fi/til/klv/2020/10/klv_2020_10_2020-12-14_tie_002_fi.html