Aiheet
Asuminen ja rakentaminen

Asuntoja ja asuinrakennuksia korjattiin 6,8 miljardilla eurolla vuonna 2021

Tilasto:
Viiteajankohta:
2021
Julkaistu:
Seuraava julkistus:
Julkaisun tyyppi:
tiedote

Muutostiedote

Tilaston tietokantataulukoissa muutoksia. 16.6.2022 julkaistaan uusia taulukoita ja vanha siirretään arkistoon.
Lue lisää muutoksesta ja sen vaikutuksesta muutostiedotteesta.

Tilastokeskuksen mukaan asunnon omistajat ja asunto-osakeyhtiöt korjasivat asuntojaan ja asuinrakennuksiaan 6,8 miljardilla eurolla vuonna 2021. Korjauksiin käytetty rahamäärä kasvoi 6,7 % vuoden 2020 tasosta. Kasvua on rivitaloihin sekä omakoti- ja paritaloihin kohdistuneissa korjauksissa. Omakoti- ja paritaloja korjattiin 3,7 miljardilla eurolla. Kerrostalojen korjaamiseen kului 2,3 miljardia euroa ja rivitalojen korjaamiseen 870 miljoonaa euroa.


Pääkohdat

  • Omakoti- ja paritalojen korjausten arvo kasvoi 16,8 % edellisvuodesta.
  • Korjauksiin käytetty rahamäärä laski kerrostaloyhtiöissä 11,2 % ja kasvoi kerrostaloasunnoissa 9,8 %.
  • Rivitaloyhtiöiden korjausten arvo kasvoi 4,1 % ja rivitaloasuntojen 12,6 %.
  • Talotyyppien yhteenlasketut asuntojen sisätilakorjaukset kasvoivat 18,0 % ja rakennuskorjaukset kasvoivat 1,6 % verrattuna edelliseen vuoteen.

Omakoti- ja paritalojen asuntokorjauksiin käytettiin 1,45 miljardia euroa. Omistusasuntoja korjattiin rivitaloyhtiöissä 354 miljoonalla eurolla ja kerrostaloyhtiöissä 554 miljoonalla eurolla.

Rakennuskorjaukset olivat omakoti- ja paritaloissa 2,26 miljardia euroa. Kerrostaloyhtiöiden teettämät rakennuskorjaukset maksoivat 1,70 miljardia euroa ja rivitaloyhtiöiden teettämät 520 miljoonaa euroa.


Luvuissa on arvonlisävero mukana. Korjauskustannuksissa ei ole mukana omalle työlle ja talkootyölle laskettua arvoa. Rivi- ja kerrostaloissa taloyhtiöt vastaavat ulkopintojen ja rakenteiden, talotekniikan, piha-alueen ja piharakennusten sekä taloyhtiön sisätilojen korjauksista. Omistusasujat vastaavat asunnon märkätilojen, keittiön, asuin- ja muiden tilojen korjauksista.

Korjauskustannukset suhteutettuna rakennuskannan asuinpinta-alaan olivat kerrostaloissa vuoden 2021 aikana 41,2 €/m². Rivitaloissa vastaava kustannuserä oli 32,6 €/m² ja omakoti- ja paritaloissa 28,1 €/m².

Asunto-osakeyhtiöiltä on kysytty suurista remonteista, jotka on suunniteltu tehtäväksi seuraavien kymmenen vuoden aikana. Julkisivuremontti on suunnitteilla 19 %:lla kysymykseen vastanneista asunto-osakeyhtiöistä. Kattoremontti ja piha-alueen remontti on suunnitteilla 17 %:lla taloyhtiöistä. Käyttövesijärjestelmäremontti on suunnitteilla 14 %:lla ja lämmitysjärjestelmän uusiminen sekä viemäröintijärjestelmäremontti on suunnitteilla noin 13 %:lla vastanneista yhtiöistä.

Aravalainoitettujen asuntoyhteisöjen korjauskustannukset vuonna 2021 olivat 442 miljoonaa euroa ja vuotta aikaisemmin 506 miljoonaa euroa.


Tietokantataulukot

Tähän julkaisuun liittyvät tietokantataulukot

Uudet tietokantataulukot
Päivittyneet tietokantataulukot
Poistuneet tietokantataulukot

Taustatiedot

Dokumentaatio
Viittausohje

Tilaston asiantuntijat

Tiedustelut ensisijaisesti
Eetu Toivanen
yliaktuaari
029 551 3331
Vastaava osastopäällikkö

Miksi tätä sisältöä ei näytetä?

Tämä sisältö ei näy, jos olet estänyt evästeiden käytön. Jos haluat nähdä sisällön, tarkista evästeasetuksesi.