Ammattiluokitus 2010

14 Hotelli- ja ravintola-alan, vähittäiskaupan ja muiden palvelualojen johtajat

Johtavat, suunnittelevat ja organisoivat ravitsemus- ja majoituspalveluja, vähittäiskaupan palveluja ja muita vastaavia palveluja tarjoavien liikkeiden toimintaa. Suoriutuminen useimmissa tämän 2-numerotason ammateissa edellyttää ISCOn taitotason kolme valmiuksia.

Tähän luokitellaan suoraan suurelle yleisölle palveluita tarjoavien yritysten tai laitosten johtajat sellaisissa organisaatioissa, jotka eivät ole niin suuria, että niissä tarvittaisiin useita johtamisen hierarkkisia tasoja. Palvelualojen yritykset tai yksiköt ovat kuitenkin niin suuria (vähintään 5 työntekijää), että johtajien pääasiallinen tehtävä on johtaminen ja liikkeenhoito.

Luokitteluperiaatteista:

Tälle 2-numerotasolle luokitellaan sellaiset palvelualojen yritysten ja yhteisöjen johtajat, jotka työskentelevät yrityksissä ja yhteisöissä, jotka tuottavat palveluksia suoraan ns. suurelle yleisölle ja, joissa niiden pienuuden vuoksi ei ole johtamisen hierarkiaa. Erityispätevyyttä vaativien teknisten tai muiden erityisasiantuntija- tai asiantuntijapalveluiden suunnittelusta, johtamisesta ja koordinoinnista vastaavat johtajat suurissa organisaatioissa, joissa on useita johtamisen tasoja, luokitellaan 2-numerotason ryhmään 12 Hallintojohtajat ja kaupalliset johtajat tai 13 Tuotantotoiminnan ja yhteiskunnan peruspalvelujen johtajat.

Pienten kauppojen, majoitusliikkeiden, kahviloiden ja ravintoloiden johtajat, jotka osallistuvat palvelujen tuottamiseen, ja joiden tehtävissä johtaminen ja liikkeenhoito eivät ole pääasiallinen tehtävä, luokitellaan vastaaviin 2-numerotason 51 Palvelutyöntekijät ammatteihin kuin yrityksen varsinaiset työntekijät.

Tehtäviin kuuluu yleensä: tuotettuja tavaroita ja palveluita sekä asiakassuhteita koskevien ohjelmien ja toimintatapojen määrittely ja arviointi; tuotevalikoiman sekä varasto- ja palvelutason määrittely; myynninedistäminen; rekrytoinnin, henkilöstön kouluttamisen ja esimiestyön johtaminen; lakien sekä työterveys- ja työturvallisuusmääräysten noudattamisen varmistaminen.
[1]

Sisältää

– 141 Hotellin- ja ravintolanjohtajat
– 142 Vähittäis- ja tukkukaupan johtajat
– 143 Muiden palvelualojen johtajat [1]


...