Who's afraid of the new Big Brother?

  1. Tunnista riskit

Koko dokumentti yhdellä sivulla


Tiivistelmä Tilastokeskuksen Tieto&trendit-lehdessä 8/2007 julkaistusta englanninkielisestä artikkelista.

Kirjoittaja: Pär Lannerö työskentelee konsulttina Metamatrix AB:ssä Tukholmassa (www.metamatrix.se) ja on Semantic Web tutkimustiimin jäsen Royal Institute of Technologyssä (nepomuk.semanticdesktop.org). Hän on tutkinut Internetin kehitystä vuodesta1995 lähtien.

Google on verkossa toimivista isoveljistämme suurin ja tarjoaa eniten erilaisia palveluja. Paksun lompakkonsa turvin se voi ostaa kilpailijoitaan. Googlen missio on järjestää maailman tieto ja saattaa se kaikkien ulottuville. Tätä voisi luonnehtia mahdottomaksi tehtäväksi, mutta Google etenee tavoitettaan kohti huimaa vauhtia.

Googlen "ilmaiseksi" tarjoamien hyöty- ja huvipalveluiden maksumiehenä ovat kuitenkin paitsi mainostajat myös oma yksityisyytemme. Kaikki meistä verkossa julkaistu tieto on löydettävissä ja indeksoitavissa. Kenet tahansa voi googlata ja Picasassa julkaistut valokuvat ovat Googlen selattavissa. Isoveli kirjaa kaikki Googleen rekisteröityjen käyttäjien haut ja käynnit sivuilla, joilla on Googlen mainoksia. Gmail-osoitteesta lähetetyt tai sellaiseen vastaanotetut sähköpostiviestit ovat isoveljen luettavissa.

Tunnista riskit

Henkilötietorekisterien yhdistelyä on rajoitettu tietokoneajan alusta alkaen, koska palasista kertyy nopeasti enemmän tai vähemmän tarkka kokonaiskuva, jota kohdehenkilö ei ehkä halua julkisuuteen.

Isoveljien ei tiedetä käyttäneen keräämiään tietoja muuhun kuin mainonnan kohdentamiseen, mutta kerran kerätty ja yhdistelty tieto tuo mukanaan myös varastamisen ja tietovuodon riskit. Tiedot saattavat joutua kolmansien osapuolten käyttöön.

Toiminnassaan isoveli-Google nojaa meihin pikkuveljiin. Orwellilaisen Isoveljen sijasta valtiota ja toisiaan valvovat nyt miljoonat pikkuveljet kamerakännyköineen. Juuri pikkuveljien luomien yhteisöjen ja linkkien avulla Google jäsentää verkkoa.

Isoveljen boikotointiin ei silti ole aihetta. Google tarjoaa päivittäin edullisia ja helposti saatavilla olevia palveluitaan miljoonille käyttäjille. Yleensä se ei käytä keräämäänsä tietoa muuhun, kuin ilmoittamaansa tarkoitukseen eli mainonnan tehostamiseen. Tietoturvariskit on kuitenkin syytä tiedostaa, jotteivät ne pääse toteutumaan.

Englanninkielestä kääntänyt ja toimittanut Henriikka Hakkala, Tilastokeskus.

Alkuun Edellinen Seuraava


Päivitetty 21.12.2007