Uutisia 31.1.2013

Suomen virallisen tilaston tuottajilta laatulupaus

Suomen virallisen tilaston tuottajat ovat allekirjoittaneet laatulupauksen, jossa ne sitoutuvat tilastotuotantoa ohjaaviin periaatteisiin. Laatulupaus koskee muun muassa tilastotietojen sisältöjä, tuotantoprosesseja ja tiedonkäyttäjien palvelemista.

Periaatteiden mukaisesti Suomen virallisen tilaston (SVT) tuottajat tarjoavat kaikkien kansalaisten käyttöön riippumattomasti tuotettuja luotettavia virallisia tilastoja, jotka kuvaavat kattavasti suomalaista yhteiskuntaa. Toiminnan laatu toteutuu muun muassa seuraavissa asioissa:

  • tilastot vastaavat käyttäjien tarpeita
  • tilastot ja tilastopalvelut ovat luotettavia ja niissä julkaistava tieto on ajantasaista, puolueetonta ja mahdollisimman vertailukelpoista
  • tilastotuotantoprosessit ovat sujuvia, tehokkaita ja läpinäkyviä, tilastojen pohjaksi kerätään vain tarpeellista tietoa ja tietojen antaminen tilastoja varten on tehty mahdollisimman helpoksi
  • tietoja antavien tietosuojaa kunnioitetaan
  • tilastohenkilöstö palvelee tiedonkäyttäjiä hyvin ja palvelut ovat helposti käytettäviä
  • toimintaa parannetaan jatkuvasti.

SVT-tuottajat sitoutuvat myös mittaamaan ja raportoimaan jatkuvasti tilastotiedon laatua.

Suomen viralliseen tilastoon kuuluu noin 270 tilastoa. Suomen virallisen tilaston laatukriteerit ja laadunvarmistusperiaatteet pohjautuvat YK:n tilastokomission hyväksymiin virallisen tilaston periaatteisiin ja Euroopan tilastojen käytännesääntöihin. Laatulupauksen on allekirjoittanut 17 julkisen vallan tilastontuottajaa, muun muassa Tilastokeskus.

Lisätietoja: kehittämispäällikkö Jussi Melkas 09 1734 2696