Julkaistu: 7.1.2005

Lisää tupakkaa ja tupakoitsijoita

Vuoden vaihteessa moni päättää taas niin Suomessa kuin muissa länsimaissa lopettaa tupakanpolton. Tupakoivien määrä jatkaakin teollisuusmaissa vähenemistään, kehitysmaissa tupakoivien osuuden ennustetaan sitä vastoin edelleen kasvavan. Tupakkateollisuuden tulot jäävät kuitenkin yhä länsimaihin.

Asta Junnila

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO ennustaa tupakoivien määrän nousevan vuoden 1998 1,1 miljardista 1,3 miljardiin vuonna 2010. Vuosittain tupakoivien määrä kasvaisi 1,5 prosentilla. Tupakkatuotteiden kysyntä kasvaa väestönkasvun ja elintason nousun myötä. Vaikka tupakoivien määrä kasvaakin, arvioidaan tupakan kulutuksen henkeä kohden vähenevän 10 prosentilla vuoteen 2010 mennessä, jolloin tupakkaa kulutettaisiin vuosittain noin 1,4 kiloa henkeä kohden. Tupakan tuotannon arvioidaan kasvavan yli 7,1 miljoonaan tonniin.

Tupakka on ravintokasvien jälkeen maailman eniten viljellyin kasvi. Tupakkaa tuotetaan noin 100 maassa, joista suurin osa on kehitysmaita. Merkittävimpiä tuottajamaita ovat Kiina, Intia, Brasilia, USA, Turkki, Zimbabwe ja Malawi, jotka yhdessä vastaavat yli 80 prosentista maailman tupakantuotannosta. Euroopan unionin alueella Italia ja Kreikka tuottavat 75 prosenttia tupakasta. Yksin Kiinassa tuotetaan 35 prosenttia maailman tupakasta. Tupakkaa myös kulutetaan eniten Kiinassa, jossa on arviolta 320 miljoonaa tupakoitsijaa.

Tupakan tuotanto (tupakanlehtiä)

1000 tonnia 2000 2010
Koko maailma 6138 7160
Kiina 2299 2973
Intia 595 685
Brasilia 521 585
USA 408 527
EU (15) 315 301
Zimbabwe 205 233
Turkki 194 269
Indonesia 167 120
IVY 117 70
Malawi 108 138

 

Tupakan kulutus

1000 tonnia 2000 2010
Koko maailma 6769 7152
Kiina 2628 2660
EU (15) 724 691
Intia 470 564
IVY 442 442
USA 434 434
Brasilia 203 258
Japani 170 -
Indonesia 156 -
Turkki 134 -
Pakistan 90 -

Lähde: FAO

Teollisuus keskittyy kehitysmaihin

Maailman tupakkateollisuus on erityisesti kehitysmaiden kasvavan kysynnän varassa. Vuonna 2010 ainoastaan 29 prosenttia tupakoivista arvioidaan olevan teollisuusmaissa ja vastaavasti 71 prosenttia kehitysmaissa. Vielä vuonna 1998 teollisuusmaiden osuus tupakoivista oli 34 prosenttia. Tupakan kysynnän vähentyminen teollisuusmaissa liittyy hidastuvaan väestönkasvuun ja tulokehitykseen, mutta myös kasvaneeseen tietoisuuteen terveyshaitoista. Tupakkatuotteiden kulutusta ovat hillinneet myös tupakan vastaiset kampanjat, mainonnan kielto sekä korkeampi verotus. Tupakkayhtiöiden markkinointikampanjat keskittyvätkin kehitysmaihin, joissa tupakoinnin terveysvaaroista tiedetään ja tiedotetaan vähän.

Kehitysmaissa tupakan kulutuksen ennustetaan edelleen kasvavan. Vuoteen 2010 mennessä kulutuksen arvioidaan olevan yli 5 miljoonaa tonnia. Vielä vuosina 1997-99 kulutus oli 4,2 miljoonaa tonnia. Tupakkatuotteiden kysyntä kasvaa etenkin Kaukoidässä ja erityisesti Kiinassa.

Myös tupakan tuotanto keskittyy kehitysmaihin, joissa on suotuisat ilmasto-olosuhteet, alhaiset työvoimakustannukset eikä rajoituksia tupakkatuotteiden tuotannolle. Kolmessakymmenessä vuodessa kehitysmaiden tupakantuotanto onkin kaksinkertaistunut. Tupakkaa houkuttelevat viljelemään sen vakaa maailmanmarkkinahinta sekä muita vientikasveja suuremmat nettotulot. Tuotantoa ovat lisänneet myös parantuneet yhteydet kansainvälisille markkinoille.

Voitot teollisuusmaihin

Tupakka on siis kehitysmaille tärkeä vientituote - ja kehitysmaat suurille tupakkayhtiöille tärkeä markkina- ja tuotantoalue. Raakatupakasta viljelijöille maksettu hinta on alhainen, ja voitot keräävätkin länsimaiden monikansalliset yritykset, jotka hallitsevat tupakkavalmisteiden kauppaa. Yksi maailman johtavia tupakkayhtiöitä on Philip Morris, jonka päätuote on Marlboro. Yhtiön liikevaihto vuonna 1999 oli yli 47 miljardia dollaria.

Kilo raakatupakkaa maksaa alle 2 euroa. Lisäksi yhä suurempi osa kehitysmaissa viljellystä tupakasta jää paikalliseen kulutukseen, mikä ei lisää maiden vientituloja.

Tupakointi puhuttaa Suomessakin

Tupakkaan liittyvä lainsäädäntö on puhuttanut Suomessa tämän syksyn aikana. Nykyinen tupakkalaki ei takaa ravintoloiden savuttomien alueiden savuttomuutta. Sosiaali- ja terveysministeriölle ravintoloita koskevan tupakkalain toteutumista selvittänyt professori Kari Reijula on esittänyt, että tupakointi kiellettäisiin kaikissa ravintolaissa tai se olisi sallittua vain erillisissä tupakointiloissa, joihin ei tarjoiltaisi. Reijulan ehdotusta on asettunut tukemaan muun muassa Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puska. Ympäristön tupakansavun arvioidaan aiheuttavan Suomessa vuosittain noin 250 henkilön kuoleman.

Toimivan ja aggressiivisen tupakoinnin vastaisen politiikan ansiosta tupakan kulutus voisi FAO:n mukaan vähentyä maailmassa peräti 20 prosentilla.

Lähteet: Projections of tobacco production, consumption and trade to the year 2010. FAO. www.tupakka.org .


Päivitetty 7.1.2005