Julkaistu: 7.1.2005

Insinööri- ja arkkitehtitoimistot kasvavat viennistä

Pekka Lith

TEKNISEN palvelualan yritysten, eli insinööri- ja arkkitehtitoimistojen, liikevaihto kohosi erittäin ripeästi 2000-luvun vaihteessa Tilastokeskuksen liiketoiminnan kuukausikuvaajien mukaan. Sittemmin liikevaihdon kasvu on hidastunut, mikä on johtunut kansainvälisten ja kotimaisten suhdannenäkymien heikkenemisestä ja laimeasta investointikysynnästä.

Yleiset suhdannenäkymät ovat kuitenkin parantuneet lievästi vuonna 2004. Toimialan liikevaihto kasvoi kesä-elokuussa 2004 jo 1,6 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, joskin teknisen palvelualan liikevaihdon kehitys on paljon heikompaa kuin muissa osaamisintensiivisissä liike-elämän palveluissa keskimäärin.

Odotukset tulevasta ovat myönteiset. Kauppa- ja teollisuusministeriön pk-yritysten toimintaympäristö- ja kehitysnäkymät -selvityksen mukaan noin puolet teknisen palvelun yrityksistä ennakoi, että liikevaihto ja kannattavuus paranevat vuonna 2005. Selvitys perustuu ministeriön teettämiin yrityskyselyihin, joihin osallistui noin 101 tämän alan yritystä.

Suhdanneodotukset kotimaassa ristiriitaiset

Suunnittelu- ja Konsulttitoimistojen Liitto SKOL:n tuoreimman suhdannekatsauksen mukaan yritysten kotimarkkinanäkymät vaihtelevat silti eri suunnittelualoilla melkoisesti. Kotimarkkinoiden kasvuun uskotaan eniten talonrakennusteknisessä suunnittelussa, jossa näkymät ovat parantuneet viime kevääseen verrattuna.

Teollisuussuunnittelussa on yhä enemmän kotimarkkinoiden nousua odottavia kuin heikkenemistä odottavia, mutta kotimarkkinoiden näkymät ovat huonontuneet keväästä 2004. Suurin muutos on tapahtunut yhdyskuntarakentamisen suunnittelussa, jossa kotimarkkinoiden odotetaan supistuvan, kun vielä keväällä ennustettiin lievää nousua.

Tilauskanta on kasvanut vientihankkeissa

Suunnitteluyritykset suhtautuvat viennin kehitykseen kautta linjan myönteisemmin kuin kotimarkkinoiden tilanteeseen. Kokonaislaskutuksella mitaten tärkeimmällä toimialalla, teollisuussuunnittelussa, tilauskannasta jo puolet kohdistuu ulkomaisiin hankkeisiin. Vientinäkymät säilyvät SKOL:n mukaan edelleen myönteisinä, sillä yli 40 yritystä uskoo viennin lisääntymiseen ja loputkin viennin säilymiseen vallitsevalla tasolla.

Talonrakennusteknisellä alalla viennin kasvu on johtunut erityisesti arkkitehtien vientimenestyksestä. SKOL:n jäsenyrityksiin kuuluvilla arkkitehtitoimistoilla vientitilauksia on jo kolmannes tilauskannasta. Vientimenestyksen ansiosta arkkitehtitoimistojen keskimääräinen tilauskanta ulottuu jo kymmenen kuukauden päähän.

Vaikka teknisen palvelualan kasvuvauhti ei ole ollut enää 1990- ja 2000-luvulla samanlaista kuin takavuosikymmeninä, on toimialan kansantaloudellinen merkitys Suomessa yhä poikkeuksellisen suuri kansainvälisesti vertaillen. Vuonna 2003 teknisen palvelualan osuus bkt:sta oli noin 1,5 prosenttia, mikä on suurin piirtein yhtä paljon kuin majoitus- ja ravintoala bkt-osuus.

Alalla kasvuhakuisuutta vähemmän kuin pk-sektorilla keskimäärin...

Ala ei ole enää myöskään samalla tavalla kasvuhakuinen kuin monet uudet osaamisintensiiviset liike-elämän palvelut, kuten tietotekniikkapalvelu tai liikkeenjohdon konsultoinnin palvelut. Esimerkiksi kaikista vuosina 1996-99 toimintansa aloittaneista insinööri- ja arkkitehtitoimistoista nopean kasvun yrityksiä on vain pari prosenttia.

Kasvuyrityksiksi on määritelty tässä ne esimerkkivuosina aloittaneet ja vähintään 10 työntekijää vuonna 2003 työllistäneet teknisen palvelualan yritykset, joiden palkkasumman keskimääräinen kasvuvauhti ylitti 20 prosenttia vuosina 2001-03. Alueellisesti alan kasvuyritykset keskittyvät Helsingin, Oulun ja Tampereen seuduille.

Myös KTM:n teettämien kyselytutkimusten mukaan teknisellä suunnittelualalla on suhteellisesti vähemmän kasvutavoitteita asettaneita yrityksiä kuin kaikissa liike-elämän palveluyrityksissä tai koko pk-yrityssektorilla keskimäärin. Pääasiallisiksi syiksi tähän mainittiin kaksi seikkaa: yrityksen koko on jo nyt optimaalinen, tai markkinoilla ei ole riittävää kysyntää yrityksen palveluille.

Teknisen palvelualan ja muiden liike-elämän palvelujen liikevaihdon kasvu kesä-elokuussa 2004 edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna, prosenttia

  Kasvu-%
Työnvälitys ja henkilöstön hankinta 24,6
Lainopillinen ja taloudellinen konsultointi 10,5
Tietotekniikkapalvelu 7,4
Tutkimus ja kehittäminen 7,3
Tekninen palvelu 1,6
Mainospalvelu 0,3

Lähde: Liiketoiminnan suhdannekuvaajat, Tilastokeskus

Teknisen palvelualan yritysten liikevaihdon, henkilöstön, investointien, kannattavuuden ja viennin kasvuodotukset vuonna 2005, prosenttia yrityksistä

  Kasvaa, % Ennallaan, % Pienenee, %
Kannattavuus 48 45 7
Liikevaihto 46 46 8
Tuotekehitys 24 64 12
Investoinnit 23 62 15
Henkilöstö 21 73 6
Vienti 19 75 6

Lähde: Pk-yritysten toimintaympäristö- ja kehitysnäkymät 2004, kauppa- ja teollisuusministeriö.

Teknisen palvelualan yritysten suhdannenäkymät lähimmän vuoden ja lähimmän kolmen vuoden aikana oman yrityksen kannalta katsoen, prosenttia yrityksistä

  Lähimmän
vuoden aikana
Lähimmän
3 vuoden aikana
Paranee, % 46 52
Ennallaan, % 43 41
Heikkenee, % 11 7

Lähde: Pk-yritysten toimintaympäristö- ja kehitysnäkymät 2004, kauppa- ja teollisuusministeriö.

...mutta usko tulevaisuuteen pysynyt lujana

Kyselytutkimusten mukaan kuitenkin 85 prosenttia teknisen palvelualan yrityksistä pitää toimialansa asemaa kansantaloudessa hyvänä tai vähintään kohtalaisena. Luottamus tulevaisuuteen on todella vahva, sillä 46 prosenttia uskoo suhdannenäkymien paranevan oman yrityksen kannalta jo vuonna 2005. Seuraavan kolmen vuoden aikana samaan uskoo jo yli puolet yrityksistä.

Pekka Lith

Lähteitä: Lith, Pekka & Toivonen, Marja: Tekninen konsultointi, ktm:n/TE-keskusten toimialaraportti, joulukuu 2004. Suunnittelu- ja konsulttitoimistojen Liitto SKOL ry: Suhdannekatsaus 2/2004. www.skolry.fi


Päivitetty 7.1.2005