Tämä sivu on arkistoitu.

5.4.2022 jälkeen julkaistut tiedot löydät uudistetulta sivustolta.

Siirry uudelle tilastosivulle

Julkaistu: 18.9.2013

Kivihiilen ja maakaasun hinnat laskivat toisella vuosineljänneksellä


Sähkön- ja lämmöntuotannossa käytettävän kivihiilen ja maakaasuun hinnat kääntyivät laskuun toisella vuosineljänneksellä. Kotimaisten polttoaineiden hinnat jatkoivat kallistumista Tilastokeskuksen tietojen mukaan. Kaukolämmön hinnat kallistuivat seitsemästä kahdeksaan prosenttia kulutusluokasta riippuen. Liikennepolttoaineissa dieselin ja bensiinin hinnat laskivat. Sähkön pienkäyttäjien hinnat ovat nousseet alkuvuonna ja myös suurempien sähkön kuluttajien hinnat kääntyivät nousuun toisella vuosineljänneksellä.

Voimalaitospolttoaineiden hinnat lämmöntuotannossa

Voimalaitospolttoaineiden hinnat lämmöntuotannossa

Pohjoismaisen sähköpörssin hinnat ovat olleet nousussa maaliskuusta lähtien. Edellisvuotta korkeammat hinnat Pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla ja alhaiset päästöoikeuksien hinnat mahdollistivat myös kivihiililauhdesähkön tuotannon nelinkertaistumisen alkuvuonna.

Lämmöntuotannossa käytettävän jyrsinturpeen valmisteverollinen hinta oli vuoden toisella neljänneksellä 44 prosenttia kalliimpaa kuin vuotta aiemmin. Metsähakkeen hinta nousi yli 10 prosenttia vuotta aiemmasta ja samaan aikaan kulutus oli kasvussa. Lämmöntuotannossa käytettävän kivihiilen ja maakaasun hinnat halpenivat noin 3 prosenttia vuotta aiemmasta vuoden 2013 toisella neljänneksellä. Liikennepolttoaineista dieselin ja bensiinin hinta halpeni noin 2 prosenttia, kuten kevyen polttoöljyn hinta verrattuna vuotta aiempaan. Kuluttajapelletin hinta kallistui 1,8 prosenttia elokuussa vuotta aiempaan verrattuna.

Energian hinnasta suuri osa on valmisteveroja ja arvonlisäveroa. Kuluttajilla lämmityskäytössä olevalla kivihiilellä verojen osuus on jo yli 70 prosenttia, maakaasulla lähes 40 prosenttia ja kevyellä polttoöljyllä yli 30 prosenttia.


Lähde: Tilastokeskus, Energian hinnat

Lisätietoja: Pentti Wanhatalo 09 1734 2685, energia@tilastokeskus.fi

Vastaava tilastojohtaja: Leena Storgårds

Julkaisu pdf-muodossa (358,5 kt)

Taulukot

Tietokantataulukot

Poimi tarvitsemiasi tietoja taulukoiksi, tarkastele tietoja kuvioina, tai lataa dataa käyttöösi.

Liitetaulukot

Kuviot
Laatuselosteet

Päivitetty 18.9.2013

Viittausohje:

Tilasto: Energian hinnat [verkkojulkaisu].
ISSN=1799-7984. 2. vuosineljännes 2013. Helsinki: Tilastokeskus [viitattu: 19.4.2024].
Saantitapa: https://www.stat.fi/til/ehi/2013/02/ehi_2013_02_2013-09-18_tie_001_fi.html