Uutiset 2021

28.1.2021 Tilastokeskuksen pääjohtaja Marjo Bruun jää eläkkeelle

Marjo Bruun jää eläkkeelle tammikuun lopussa toimittuaan lähes yhdeksän vuotta Tilastokeskuksen pääjohtajana. Tänä aikana Bruunilla on ollut lukuisia kansainvälisiä luottamustehtäviä mm. YK:n Euroopan talouskomissiossa ja EU:n tilastokomissiossa.

28.1.2021 Alustavat tiedon laatukriteerit arvioitavana

Alustavat tietoaineistojen laatukriteerit ovat helmikuun ajan Tilastokeskuksen verkkosivuilla arvioitavana. Kommentit otetaan huomioon tietoaineistojen laatukriteerien jatkokehityksessä.

27.1.2021 Suomi on antanut ja saanut tilastoyhteistyössä

Osallistuminen kansainväliseen työskentelyyn hyödyttää kaikkia osapuolia, kirjoittaa Tilastokeskuksen eläköityvä pääjohtaja Marjo Bruun Tieto&trendit-blogissa. Hänen roolinsa Euroopan tilastokonferenssin johdossa on ollut keskusteleva.

26.1.2021 Tilastokeskus toimii tietoyhteiskunnassa esimerkkinä ja luotettavana kumppanina

Toimintaympäristömme on muuttunut merkittävästi kymmenessä vuodessa. Virallisten tilastojen rooli luotettavan tiedon lähteenä on säilyttänyt asemansa joistakin uhkakuvista huolimatta, kirjoittaa pääjohtaja Marjo Bruun. Lue Marjon mietteistä eläköitymisensä kynnyksellä Tieto&trendit-blogista.

25.1.2021 Tiedon laatukehikko edistää tiedon hyödyntämistä – ja palvelee yhä parempaa päätöksentekoa

Julkisten tietovarantojen laadun ja luotettavuuden varmistaminen on sitäkin tärkeämpää, mitä enemmän ympärillämme on tarjolla laadultaan huonoa, harhauttavaa tai jopa valheellista tietoa. Lue tiedon laatukehikosta Tieto&trendit-blogista ja osallistu alustavien tietoaineistojen laatukriteerien arviointiin.

25.1.2021 Paavo kertoo alueiden välisistä eroista

Millä Suomen postinumeroalueilla on eniten yksinasuvia? Entä yhden vanhemman lapsitalouksia? Nämä kaksi uutta muuttujaa ja paljon muuta tietoa löydät Tilastokeskuksen veloituksettomasta Paavo-palvelusta. Palvelun tiedot on päivitetty tänään Paavon päivänä 25.1.2021.

22.1.2021 Tieto auttaa taloutta sopeutumaan pandemiaankin

Pikaestimaatti kertoo odotuksia paremmasta talouskehityksestä koronavuonna, kirjoittaa Kristian Taskinen Tieto&trendit-blogissa. Sen on mahdollistanut tutkittu tieto.

21.1.2021 Koronavuosi ei pysäyttänyt maan sisäistä muuttoliikettä

Muuttopäätöksiä tehtiin jopa enemmän kuin vuonna 2019, kirjoittaa Laura Lipasti Tieto&trendit-blogissa. Ennakkotiedot kertovat muuttovoitoista ja -tappioista yllättävissä paikoissa.

20.1.2021 Kokeellinen pikaestimaatti: tuotanto kasvoi loka-joulukuussa 0,8 prosenttia edellisestä neljänneksestä

Tilastokeskuksen kokeellisen tilaston mukaan kansantalouden kausitasoitettu tuotanto kasvoi vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä 0,8 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Viimeisen neljänneksen kalenterikorjattu vuosimuutos oli -1,2 prosenttia.

15.1.2021 Pandemia on kasvattanut median merkitystä – varsinkin ikäihmiset ovat ottaneet digiloikan

Suomalaisten mediankäyttö on lisääntynyt ja some-palveluiden käyttö yleistynyt selvästi koronapandemian aikana, kirjoittavat Kaisa Saarenmaa ja Rauli Kohvakka Tieto&trendit-artikkelissa. Myös monet ikäihmiset ovat alkaneet käyttää some-palveluita, lukea verkkouutisia ja seurata nettitelevisiota. 

15.1.2021 Asiantuntijoita teemoittain

Kaipaatko haastateltavaa tai esimerkiksi puhujaa seminaariin? Olemme koonneet listan Tilastokeskuksen asiantuntijoista median ja muiden sidosryhmiemme käyttöön.

15.1.2021 Koronatilannekatsaus 15.1.2021: Kaupan liikevaihto ja myynnin määrä kasvussa, palvelut-toimiala laskusuunnassa

Kokoamme joka toinen viikko ilmestyvään koronatilannekatsaukseen ajankohtaisia tilastoja, blogeja ja artikkeleita, jotka kuvaavat koronatilanteen kehitystä Suomessa. 

14.1.2021 Tilastokeskus mukana virtuaalisilla Educa-messuilla

Johtava opetus- ja kasvatusalan tapahtuma Educa järjestetään tänä vuonna verkossa. Tilastokeskus on mukana omalla virtuaalisella osastolla, joka esittelee opettajille suunnattuja tuotteita ja palveluita.

13.1.2021 Vähemmän mutta ankarampia rikostuomioita nuorille

Vankeusrangaistuksia tuomitaan yhä harvemmin nuorille, kirjoittaa Salla-Tuulia Tuominiemi Tieto&trendit-artikkelissa. Tuomioita tulee aiempaa törkeämmistä ja vakavammista rikoksista.

13.1.2021 Luotettavat tilastot näkyvät tutkitun tiedon teemavuotena

Tilastokeskus on mukana tänä vuonna vietettävän tutkitun tiedon teemavuoden toiminnassa. Julkaisemme tilastotietoja ja artikkeleita sekä järjestämme webinaareja eri kohderyhmille teemavuoden kunniaksi.

12.1.2021 Miten meillä menee, entä naapurilla? – Kiertotalous kaipaa paikallisia mittareita

Luotettava paikallinen tieto palvelisi paitsi kotitalouksien jätemäärän vähentämistä myös jätehuollon suunnittelua, kirjoittaa Suomen ympäristökeskus SYKEn tutkija Tiina Karppinen Tieto&trendit-blogissa.

11.1.2021 Opettaja: tekisittekö luokassa tilastotutkimuksen?

Kuinka teen tilastotutkimuksen -opas innostaa koululaisia tekemään tutkimusta ihan itse. Käytännönläheinen opas kuvaa, miten tilasto tehdään ja miten numerot tilastoon päätyvät.

8.1.2021 Nuorten tilastojulistekilpailu käynnissä – vielä ehdit mukaan!

Kansainvälinen tilastojulistekilpailun tavoitteena on edistää nuorten ja yliopisto-opiskelijoiden kriittistä tilastojen luku- ja käyttötaitoa. Kilpailuun voi ilmoittautua 15.1.2021 saakka.

5.1.2021 Marraskuun liikevaihto teollisuuden, palveluiden ja kaupan päätoimialoilla kasvoi edeltävästä kuukaudesta

Suurin kasvu tapahtui koko teollisuuden kausitasoitetussa liikevaihdossa, joka kasvoi 0,8 prosenttia edeltävästä kuukaudesta. Vuodentakaiseen verrattuna marraskuun työpäiväkorjattu liikevaihto laski liikevaihtoennakon mukaan kaikilla päätoimialoilla.

4.1.2021 Tilastovaikuttaja Erkki Pentinmäki on poissa

Jotta jotain tapahtuisi, tarvitaan erkkejä, kirjoittaa Jouni Kotkavuori Tieto&trendit-blogissa, joka valottaa yhtä syytä suomalaisten tilastoasiantuntijoiden aktiivisuuteen kirjoittajina.

Uutisarkisto vuosilta 1996-2021