Uutisia 17.12.2013

Y-sukupolven työasenteita luonnehtii konservatiivisuus

Nykyisin suuri huoli kohdistuu nuorten pitkiin opiskeluaikoihin, työttömyyteen ja työasenteisiin. Nykynuoret eivät kuitenkaan poikkea arvoiltaan ja asenteiltaan merkittävästi vanhemmista ikäluokista, kirjoittaa Pasi Pyöriä Tampereen yliopistosta Tieto&trendit-lehden (8/2013) artikkelissaan.

Pasi Pyöriä tutki yhdessä tutkijakollegoidensa Tiina Saaren, Satu Ojalan ja Katri Siposen kanssa 2000-luvulla työuransa aloittaneen Y-sukupolven asenteita Tilastokeskuksen kokoamien työolotutkimusten valossa. Y-sukupolvella tutkimuksessa viitataan 1980-luvulla ja tämän jälkeen syntyneiden ikäluokkaan.

Epäilys nuorten heikosta työorientaatiosta on tutkimustulosten perusteella aiheeton. Kuten oheinen kuvio osoittaa, sukupolvien erot työorientaatiossa ovat varsin pieniä samoin kuin erot perus-, keski- ja korkea-asteen koulutuksen suorittaneiden välillä. Työn arvostus on kuitenkin vanhemmassa ikäryhmässä nuoria hieman korkeammalla tasolla jokaisena mittausvuonna ja jokaisen koulutusasteen kohdalla.

Ansiotyötä erittäin tärkeänä pitävät palkansaajat iän ja koulutusasteen mukaan vuosina 1984, 1997 ja 2008

Lähde: Tilastokeskuksen työoloaineisto

Vaikka nuorten työmarkkinatilanteessa on erityisiä ongelmia, ovat nuorten työolot kaiken kaikkiaan kohdallaan ja työasenteet ennemmin konservatiivisia kuin radikaaleja, painottaa Pyöriä artikkelissaan. Työttömyydestä huolimatta enemmistöllä nuorista meneekin hyvin.

Venäläisturismi selittää valtaosan matkailun kasvusta

Ulkomaisten matkailijoiden matkustajaliikenne Suomeen on lähes kaksinkertaistunut 2000-luvulla. Tilastokeskuksen vuosina 1997–2012 toteuttaman rajahaastattelututkimuksen mukaan vuosina 2010–2012 ulkomaisia matkailijoita kävi Suomessa enemmän kuin koskaan ennen, kirjoittavat Tilastokeskuksen asiantuntijat Jyrki Krzywacki ja Kaisa Saarenmaa.

Erityisesti venäläisten matkustus Suomeen on lisääntynyt tuntuvasti, mikä selittääkin valtaosan koko matkailijaliikenteen kasvusta. Yhä useammat ovat Suomessa lomamatkalla. Eniten rahaa käyttävät venäläismatkailijat, jotka ovat Suomessa tyypillisesti ostosmatkalla.

Lisätietoja:
Erikoistoimittaja Maija Metsä-Pauri 09 1734 2785

Tutustu Tieto&trendit-lehden muuhun sisältöön lehden verkkosivuilla http://tietotrendit.stat.fi/

Tilaukset Edita Publishing Oy:n asiakaspalvelusta 020 450 05 tai Editan verkkokaupasta. Voit myös ostaa lehden Akateemisesta kirjakaupasta.