Tiedote 15.4.2011

Nuorten ympäristöaiheinen tilastokilpailu ratkennut

Toista kertaa järjestettävän kansainvälisen tilastojen luku- ja käyttötaitokilpailun Suomen finaali on ratkennut. Yläastesarjan voittajat tulevat Peltolan koulusta Vantaalta, ja lukiosarjan voitto meni Lyseonpuiston lukion oppilaille Rovaniemelle.

Yläaste- ja lukioikäisille suunnatun kilpailun tavoitteena oli parantaa nuorten valmiuksia kuvata omaa ympäristöään tilastollisin keinoin sekä käyttää tilastoja arjessa. Tehtävänä oli laatia tilastollinen posteri eli tutkimusjuliste 2–3 hengen joukkueessa jostakin ympäristöön liittyvästä aiheesta.

Kilpailussa oli kaksi sarjaa, yläaste ja lukio. Suomessa kilpailuun osallistui 11 koulua ja yhteensä 198 oppilasta. Maaliskuussa järjestetyssä kansallisessa loppukilpailussa parhaimmistoon nousivat seuraava työt:

Yläkoulusarja

  • 1. sija: Mikko Chan ja Miko Pusztai otsikolla "Henkilöautoilun hiilidioksidipäästöt Suomessa", Peltolan koulu (Vantaa)
  • 2. sija: Atso Galkin, Janne Laurikainen ja Eero Räty otsikolla "Jos metsään haluat mennä nyt", Olarin koulu (Espoo)
  • 3. sija: Topias Luoma, Linnea Myötyri ja Antti Vakkari otsikolla "Lämpeneekö Suomen ilmasto", Myllykosken yhteiskoulu (Myllykoski)

Lukiosarja

  • 1. sija: Leevi Leppäjärvi, Janne Mustaniemi ja Iidaliina Uusitalo otsikolla "Kierrätys ja jätteiden käsittely", Lyseonpuiston lukio (Rovaniemi)
  • 2. sija: Annielina Mehtätalo, Antti Pajala ja Ossi Röyttä otsikolla "Typpidioksidipitoisuus ja liikennemäärä", Oulaisten lukio (Oulainen)
  • 3. sija: Nadja Tchevkoueva ja Inga Vainio otsikolla "Ilmastonmuutoksen syyt ja seuraukset", Salon lukio (Salo)

Kansainvälinen finaali heinäkuussa

Suomen kilpailun ensimmäisen sijan voittaneet julisteet käännätetään englanniksi ja toimitetaan kansainväliseen loppukilpailuun, joka käydään heinäkuussa 2011.

Kilpailun järjestää Kansainvälisen tilastoinstituutin alaisuudessa toimiva tilastojen opetusta sekä tilastojen luku- ja käyttötaitoa edistävä järjestö IASE (International Association of Statistical Education). Kansainväliseen kilpailuun on tähän mennessä ilmoittautunut runsaat 4 500 oppilasta eri puolilta maailmaa. Suomen kilpailun ovat järjestäneet Tilastokeskus, Matemaattisten aineiden opettajien liitto MAOL ry ja Suomen tilastoseura ry.

Suomen kilpailua ovat tukeneet Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö, Nokia, Taloudellinen tiedotustoimisto, Nordea, Sonera, Elisa, Fiskars ja Tallink Silja.

Kilpailun voittajat esittelevät postereitaan palkitsemistilaisuudessa, joka järjestetään seuraavasti:

Paikka: Akavatalo, Rautatieläisenkatu 6, Helsinki
Aika: Lauantai 16.4.2011 klo 14.30

Tilaisuus on avoin tiedotusvälineille.

Lisätietoja: kehittämispäällikkö Reija Helenius (09) 1734 3677, tietopalvelusuunnittelija Minna Korhonen (09) 1734 2627 Tilastokeskus