Nuorisotyöttömyys arabialueen vakavin ongelma

Vielä keväällä arabimaailma eli kasvavien odotusten kautta. Nyt talouskehitys on kääntynyt laskuun ja toiveet paremmasta uhkaavat jäädä haaveiksi. Patoutuneet odotukset luovat uutta kriisiä, kirjoittaa Dan Steinbock artikkelissaan Tieto&trendit-lehdessä (8/2011).

Arabimaailman talousmuutos alkoi käytännössä jo puoli vuosikymmentä sitten uudistuksilla, jotka hyödyttivät lähinnä hallitsevia eliittejä. Nyt poliittiset uudistukset ovat alkaneet toden teolla – Tunisiasta Egyptiin. Alueen taloudellisia vääristymiä ei kuitenkaan korjata ilman syvälle yhteiskunnan rakenteisiin pureutuvia uudistuksia, joita istuvat hallitukset eivät niin vain toteuta.

Tärkein ja akuutein tehtävä on nuorisotyöttömyyden voittaminen. Niin kauan kun työmarkkinoille tulee vuosittain 2,8 miljoonaa nuorta, työttömyyden uhka on haasteista vakavin.

Öljyn hinta voi nousta rajusti

Joulun alla kiista Iranin ydinvoimapolitiikasta on voimistumassa. Samanaikaisesti kun länsimaat etsivät uusia sanktiomekanismeja, Israelin väitetään valmistelevan iskua ydinreaktoreihin. Öljyn hinnan kallistumisesta huolimatta sanktiot ovat alkaneet purra taloudellisesti. Tämä lisää omalta osaltaan poliittisia paineita Iranissa.

Taannoin Teheran varoitti, että yritykset saartaa Iranin öljyvienti johtaisi öljyn hintoihin, jotka ylittävät 250 dollaria tynnyriltä. Jos öljyn hinta todella nousisi yli 250 dollariin – joko Iranin kuohunnan tai kriisin jälkeisen elpymisen seurauksena – se merkitsisi kuljetuskustannusten kasvua ja olisi verrattavissa 1950-luvun huipputariffeihin.

Taantuma pahensi nuorisotyöttömyyttä

Suomessa nuorten, 15-24-vuotiaiden, työttömyysasteen trendi oli alhaisimmillaan 14,5 prosenttia maaliskuussa 2008. Saman vuoden lopussa alkanut taantuma nosti nuorten työttömyysasteen trendin pahimmillaan 23,2 prosenttiin joulukuussa 2009. Siitä nuorten työttömyysasteen trendi laski melko nopeasti noin 20 prosenttiin, millä tasolla on oltu elokuusta 2010 lähtien, kirjoittaa Tilastokeskuksen asiantuntija Kalle Sinivuori.

Nuorten työllisyys heikkeni taantumassa enemmän kuin muun väestön. Vuosina 2008–2010 nuorten työllisyysaste väheni 5,4 prosenttiyksikköä, 43,2 prosentista 37,8 prosenttiin. Samanaikaisesti koko työikäisen väestön eli 15–64-vuotiaiden työllisyysaste pieneni 2,8 prosenttiyksikköä.

Nuorisotyöttömyyden mittaaminen on vaikeaa ja tietojen uutisointikin vaatii ymmärrystä, toteaa Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Pekka Myrskylä kommentissaan. Työttömien osuus lasketaan työllisten ja työttömien summasta, siis työvoimasta. Suurin osa 15–24-vuotiaista nuorista kuitenkin opiskelee, jolloin työttömien osuus nuorten koko ikäluokasta on noin 10 prosenttia.

15 – 24-vuotiaiden työttömyysaste Suomessa kuukausittain ja trendi 2000–2011 / lokakuu

Lähde: Työvoimatutkimus. Tilastokeskus

Lue Kalle Sinivuoren ja Pekka Myrskylän juttukokonaisuus Tieto&trendit-lehden 8/2011 verkkosivuilta:

Lisätietoja:
Erikoistoimittaja Maija Metsä-Pauri (09) 1734 2785

Lue lehden muista aiheista Tieto&trendit-lehden sivuilta

Tilaukset: Tutustu lehteen tilaamalla se Tilastokeskuksen myyntipalvelusta (09) 1734 2011, myynti@tilastokeskus.fi. Voit myös ostaa lehden Akateemisesta kirjakaupasta.


Päivitetty 21.12.2011