Suomi innovaatioissa yhä Euroopan kärkeä

Suomi on menestynyt varsin hyvin kansainvälisissä innovaatiotoiminnan vertailuissa. Tuote- ja prosessi-innovaatioissa Suomi taistelee yhä Euroopan kärkipaikoista. Parantamisen varaa on kuitenkin ei-teknologisten innovaatioiden käyttöönotossa, joiden osalta Suomen sijoitus kansainvälisessä vertailussa on heikompi, kirjoittavat Tilastokeskuksen asiantuntijat Ari Leppälahti ja Mervi Niemi Tieto&trendit-lehdessä.

Suomessa ei-teknologisia eli markkinointiin ja organisaatioon liittyviä innovaatioita toteuttavat lähinnä muutoinkin innovoivat yritykset. Pelkästään ei-teknologisia innovaatioita käyttöön ottaneiden yritysten osuus on suhteellisen pieni.

Eurooppalaisen innovaatiotutkimuksen (Community Innovation Survey) mukaan yleisintä innovaatiotoiminta on Saksassa, jossa innovaatiotoimintaa harjoittaneita yrityksiä on selvästi enemmän kuin muissa EU-maissa.

Innovaatiotoimintaa harjoittaneiden ja tuoteinnovaatioita markkinoille tuoneiden osuudet eräissä maissa 2006–2008, osuus yrityksistä

Lähde: Eurostat, Community Innovation Survey

Koulutus ja työelämä kohtaavat huonosti

Taloustaantuma kärjisti nuorten työllisyyteen liittyviä rakenteellisia ongelmia, jotka johtuvat koulutuksesta. "Useimmissa maissa koulutus ja työelämä ovat integroituneet heikosti", arvioi OECD:n työllisyyteen keskittyneen pääosaston ekonomisti Glenda Quintini Tieto&trendit-lehden haastattelussa.

Koulusta valmistuvilla nuorilla on varsin vähän työkokemusta. Lisäksi työllistymistä saattaa estää tiukka työmarkkinalainsäädäntö, johon sisältyvät korkea minimipalkkavaatimus sekä tiukka irtisanomissuoja.

Parhaiten nuoret pääsevät työelämään kiinni Saksassa ja Hollannissa. Saksassa koulutusjärjestelmä on Quintinin mukaan sovitettu paremmin työmarkkinoiden tarpeisiin kuin muissa maissa.

Lisätietoja:
Erikoistoimittaja Maija Metsä-Pauri (09) 1734 2785

Lue lehden muista aiheista Tieto&trendit-lehden sivuilta

Tilaukset: Tutustu lehteen tilaamalla se Tilastokeskuksen myyntipalvelusta (09) 1734 2011, myynti@tilastokeskus.fi. Voit myös ostaa lehden Akateemisesta kirjakaupasta.

 


Päivitetty 6.4.2011