Jo joka toinen kierrättää biojätettä

Suomalaista kotitalouksista 48 prosenttia lajittelee ruokajätteet erilliseen astiaan. Lisäksi seitsemän prosenttia tekee sen joskus. Yhden ja kahden hengen pientaloudet ovat ruokajätteen talteen ottamisessa perheitä innokkaampia.

Kyselyissä ilmaistu halu lajitella jätteitä muuttuu myös teoiksi, kun kierrättämiseen on mahdollisuus. Kaikki ympäristöystävälliset asenteet eivät kuitenkaan vielä muuttuneet käytännöksi. Ekosähköä käyttää vasta noin 2,5 prosenttia kaikista kotitalouksista eli 60 000 taloutta, kertovat Tilastokeskuksen Kulutustutkimus 2006:n ennakkotiedot.

- Lue aiheesta lisää Tieto&trendit-lehden verkkosivuilta

ICT:n tuottavuusaalto kohta jo ohi?

Tieto- ja informaatioteknologian nostattaman tuottavuusaallon suurimmat vaikutukset voivat olla pikemminkin takana kuin edessä, kirjoittaa ETLAn tutkimuspäällikkö Mika Maliranta Tieto&trendit-lehdessä 8/2007.

Viimeaikaisten tuottavuusvertailujen perusteella Suomi on jo sangen lähellä tuottavuuden kansainvälistä eturintamaa. Tämän vuoksi viimeaikaiset viitteet tuottavuuskasvun hiipumisesta Yhdysvalloissa herättävät huolta myös Suomessa.

Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Ilkka Lehtinen puolestaan tarttuu artikkelissaan eläkkeiden indeksikorotuksista käytyyn keskusteluun. Eläkeläiset ovat vaatineet, että eläkeindeksin laskennassa käytetty keskimääräinen kuluttajahintaindeksi korvattaisiin eläkeläisten omalla indeksillä. Ensi vuoden alussa työeläkkeet nousevat 2,4 ja kansaneläkkeet lähes 10 prosenttia. Keskimääräistä kuluttajahintaindeksiä käytettäessä työeläkeläisten "indeksivoitto" on vuositasolla 100 euroa ja kansaneläkeläisten vajaa 60 euroa. Eläkeläisten omaan kulutukseen perustuva kuluttajahintaindeksi ei siis välttämättä olisi pitkällä tähtäimellä eläkeläisille eduksi.

Tieto&trendit-lehden teemana muuttuvat uhkat

Tieto&trendit -lehden 8/2007 teemaosiossa eri alojen asiantuntijat havainnoivat muuttuvia uhkia. Erilaisia uhkatekijöitä ja niiden muutosta arvioivat mm. ministeri Max Jakobson, Kelan tutkimusprofessori Olli Kangasja Kansanterveyslaitoksen asiantuntijat.

Verkon vaaroista kirjoittaa Internetin kehitystä pitkään tutkinut ruotsalainen Pär Lannerö. Googlen "ilmaiseksi" tarjoamien hyöty- ja huvipalveluiden maksumiehenä ovat paitsi mainostajat myös oma yksityisyytemme. Kaikki meistä verkossa julkaistu tieto on löydettävissä ja indeksoitavissa. Kerätty ja yhdistelty tieto tuo puolestaan mukanaan tietovuodon riskit.

Lisätietoja:
Erikoistoimittaja Maija Metsä-Pauri, Tilastokeskus, p. (09) 1734 2785
Tarkempia kirjoittajatietoja löytyy lehdestä.

Lue lisää aiheista Tieto&trendit-lehden sivuilta

Tilaukset: Tilastotori tai myyntipalvelu (09) 1734 2011, myynti@tilastokeskus.fi


Päivitetty 21.12.2007