Perhevapaista yrityksille eniten epäsuoria kustannuksia

Perhevapaiden suorat kustannukset - perhevapaan ajalta maksetut palkat ja vuosilomakorvaukset - eivät ole kovin merkittävä kustannuserä yrityksille. Lisäksi Kela korvaa niistä pääosan.

Sen sijaan epäsuorat kustannukset näyttävät merkittävästi heikentävän yritysten kannattavuutta varsinkin naisvaltaisilla aloilla. Perhevapaat lisäävät työntekijöiden vaihtuvuutta, mistä aiheutuvia kuluja yritykselle ei hyvitetä. Työtehtävät on usein järjestettävä uudella tavalla, väliaikaisjärjestelyjen löytäminen voi olla vaikeaa ja sijaisia on koulutettava. Myös perhevapaan pitäjä saattaa työhön palatessaan olla lisäkoulutuksen tarpeessa.

ETLAn tutkijat Mika Maliranta ja Sami Napari arvioivat, että perhevapaista aiheutuvat epäsuorat kustannukset ovat tärkeä tutkimusaihe, mutta niiden mittaaminen ei ole yhtä suoraviivaista kuin suorien kustannusten laskeminen.

Tieto&trendit -lehden teemana innovaatiot

Syyskuun Tieto&trendit -lehden teemana on "Innovaatiot käyttöön". Tutkimuspäällikkö Heli KoskiETLAsta muistuttaa artikkelissaan, että vaikka avoimessa innovaatiotoiminnassa tieto virtaa yritysten välillä, sen hankkiminen ja hyödyntäminen vaatii yritykseltä pääomaa ja osaamista.

Tieto- ja tieteiskirjailija Risto Isomäki puolestaan katsoo, että innovaatiot ja tekniikka ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi on jo keksitty - kyse on vain siitä, otetaanko ne käyttöön. Ilmastonmuutosten ja muiden ympäristöongelmien torjuntaa suunniteltaessa pitäisi hänen mielestään käyttää armotonta suurimman mahdollisen kustannustehokkuuden giljotiinia.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Aku Alanen tarkastelee artikkelissaan elämyskulutusta ja sen kehitystä. Liikunta, tietokoneet ja arjen estetiikka vetävät, sen sijaan matkailun osuus kotitalouksien kulutuksesta on laskussa.

Lisätietoja:

Erikoistoimittaja Jouni Kotkavuori p. (09) 1734 2269. Tarkempia kirjoittajatietoja löytyy lehdestä.
Lue lisää aiheista Tieto&trendit-lehden sivuilta

Tilaukset: Tilastotori tai myyntipalvelu (09) 1734 2011, myynti@tilastokeskus.fi


Päivitetty 12.9.2007